Čipke na manekenkah

V že dolgo trajajoči akciji za popularizacijo in tudi zaščito idrijske čipke so tukaj že pred časom naredili še en korak naprej. Z natečajem Miss idrijske čipke bodo poskušali edinstveno ustvarjanje s sukancem združiti z visoko modo. Odziv je bil že na začetku velik, rezultate dela pa bomo lahko videli šele konec avgusta v sklopu idrijskega čipkarskega festivala.

Ideja o nekoliko drugačnem lepotnem tekmovanju se je porodila županu Damjanu Krapšu, ki je sicer tudi predsednik prireditvenega odbora čipkarskega festivala. Skupina z vodjo projekta Karmen Makucin strokovno vodjo Natalijo je menila, da bi lahko idrijsko čipko predstavili tudi v visoki modi in se z enakimi merili kosali pri vrhunskih izvajalcih. Le da osnovno merilo pač ne bo lepota dekleta, ampak lepota čipke. Tako so lanskega novembra objavili natečaj, nanj pa se je odzvalo kar 47 oblikovalcev s stotimi skicami. Na koncu je komisija, na čelu z vrhunsko oblikovalko Stanko in manekenko Bernardo, izbrala 17 finalistk. Te so se v veliki večini odzvale vabilu župana in pred kratkim prišle v Idrijo, kjer so se še dodatno seznanile s pogoji natečaja. Oblikovalke bodo morale izdelke dokončati do 15. avgusta, vsaka kreacija pa mora vsebovati vsaj 30 odstotkov idrijske čipke. To pomeni, da bodo obleke nastajale dalj časa, saj idrijska čipka pač ne »zraste« čez noč, hkrati pa bodo imele tudi visoko cenovno vrednost. Oblikovalke bodo morale svoje obveznosti potrditi s podpisom pogodbe. To jih je doslej storilo sedem, ostale pa naj bi to storile v kratkem. V bližnji prihodnosti bodo priredili tudi kasting, kjer bodo lahko kreatorke izbrale vsaka svojo manekenko, te pa bo »posodila« Bernarda Marovt.

Prireditelji natečaja bodo oblikovalkam pomagali tudi pri sami izdelavi idrijske čipke. Tako so jim že ponudili pomoč pri iskanju klekljaric, ki so pripravljene sodelovati pri projektu. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da mora imeti klekljarica za izdelavo kreacije poseben certifikat, ki potrjuje geografsko poreklo idrijske čipke. Drugi pogoj je, da oblikovalka uporabi naravne materiale, kot so lan, bombaž ali svila. Najboljše oblikovalke bodo za svoje delo tudi nagrajene. Ustvarjalka prvouvrščene kreacije bo prejela milijon tolarjev, druga nagrada je vredna 700, tretja pa 500 tisočakov. Z omenjenim nagradnim skladom bodo prireditelji kreacije odkupili v trajno last.

Idrijska cipka, privatna last, I.Z. (avtorica ...
Idrijska cipka, privatna last, I.Z. (avtorica čipke je ga. Pavla Podobnik) (Photo credit: Wikipedia)

Similar Posts:

admin

Back to top