Hujšanje s petimi elementi

Večina Kitajcev je vitkih, ker znajo, trdijo strokovnjaki za prehrano, sestavljati obroke tako, da njihovo telo vse hranilne snovi popolnoma izkoristi, tako da skoraj ne poznajo besede hujšanje. Na italijanski spletni strani ricette bimby je veliko takih receptov. Hrano razlikujejo oziroma delijo glede na okus (kislo, grenko, sladko, ostro in slano) in glede na pripadnost enemu od petih elementov (les, ogenj, zemlja, kovina ali voda). Vsak od elementov po svoje vpliva na obrambne sposobnosti telesa, na razpoloženje in presnovo, prav tako ima vsaka hrana v določenem elementu svojo vlogo pri ohranjanju zdravja. Idealno bi bilo, če bi bil vsak obrok sestavljen iz elementov vseh petih skupin, to pomeni iz hrane, ki nasiti (beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati), in hrane, ki pomaga prebavi (zelišča, encimi, grenčične snovi). Ostali bi zdravi, vitki in počutili bi se odlično. Tak je bil včasih način prehranjevanja, ki so ga upoštevale vse velike kuhinje sveta, so prepričani strokovnjaki za diete, na žalost pa smo z modernizacijo življenja pozabili na marsikatero staro vrednoto. Počasi svet spet spoznava in ceni vzhodnjaško modrost, tudi zdravo kitajsko kuhinjo (ne le tisti, ki bi radi hujšali). Element ogenj vpliva na vročino, zemlja na mokroto, voda na mraz, les na veter in kovina na sušo. S pravilno prehrano se lahko zavarujemo pred škodljivimi vplivi mraza in vročine (tako, na primer, naj bi uživali »vročo« hrano, če nas pogosto zebe). Kitajci ne štejejo kalorij. Mi povezujemo debelost s kalorijami, Kitajci pa z napačno presnovo. Če presnova ne deluje pravilno, se začnejo nabirati odvečni kilogrami, tudi zaradi zastajanja vode. Motena presnova naj bi bila posledica napačnega delovanja vranice ali trebušne slinavke, ki sta odgovorni za dobro prebavo. Njim dodeljena energija qi je osnovno gorivo v motorju presnove. Če je zaradi napačne prehrane oslabljena, se začne začarani krog: presnova slabi, vranični qi je vedno slabši, mi pa se redimo.

Similar Posts:

admin

Back to top