Motnje v delovanju ščitnice

Ščitnica je izjemno pomembna žleza, pri kateri se lahko motnje v delovanju hitro pokažejo z zelo očitnimi simptomi. Večje težave in bolezni ščitnice vodijo do hudih posledic, zato je smiselno že preventivno zagotoviti brezhibno delovanje te žleze. Veliko lahko naredimo s pravilno prehrano in splošno skrbjo za zdravje, nič pa ne škodi, če se poleg tega še nekoliko natančneje poučimo, kako ta žleza deluje in kaj potrebuje za delovanje brez težav.

Ščitnica izloča dva hormona, tiroksin in trijodtironin, ki uravnavata rast in razvoj človeškega telesa, saj neposredno vplivata na rastni hormon. Spodbujata presnovo in pomagata pri razgradnji makrohranil, ki jih pridobimo iz hrane, zato sta ključnega pomena za optimalno delovanje telesa in izkoristek vnesenih hranil.

Bolezni ščitnice

Težave v delovanju ščitnice se pokažejo na dva načina: lahko gre za pretirano izločanje ščitničnih hormonov, lahko pa za zmanjšano izločanje. V obeh primerih se pojavijo težave, ki jih lahko le do neke mere učinkovito odpravimo.

Pretirano izločanje ščitničnih hormonov imenujemo hipertiroidizem. Hormoni skrbijo za presnovo hranilnih snovi, pri pretiranem izločanju pa pri tej funkciji povzročijo nemir in tresenje, hitro hujšanje, potenje in motnje srčnega ritma. Najpogosteje gre za blage oblike bolezni, ki jih lahko učinkovito odpravimo s prilagojeno prehrano, seveda pa to ne velja v resnih primerih, ko bo treba najboljšo rešitev najti ob posvetu z zdravnikom.

Še hujše posledice ima lahko zmanjšano izločanje ščitničnih hormonov, ki povzroča pri otrocih duševno zaostalost ter zavira splošni razvoj telesa, medtem ko pri odraslih, predvsem pri ženskah, zavira presnovo in se kaže v utrujenosti, šibkosti in občutljivosti.

V nekaterih primerih gre le za manjše neravnovesje, ki ovira pravilno delovanje ščitnice. Prav tako pride včasih do benignih znakov nepravilnega delovanja, to je recimo golša, ki nakazuje na pomanjkanje joda v prehrani, ne povzroča pa hormonskih neravnovesij. Je pa golša lahko tudi znak resne ščitnične bolezni!

Zdravljenje

Bolezni ščitnice so pogosto povezane z vnosom joda v telo. Predvsem v preteklosti jod ni bil široko razpoložljiv in se je le redko pojavljal v prehrani – ker ščitnica za pravilno delovanje jod nujno potrebuje, so se hitro pokazale težave. Danes je jod bistveno bolj dostopen, dobimo ga v raznoliki morski hrani in skozi zelenjavo, ki raste na z jodom bogatih tleh. Glavni vir vnosa pa je jodirana sol, pri kateri je jod umetno dodan ravno s tem namenom, da zagotovi zadosten vnos za normalno delovanje ščitnice. Na srečo se jod lahko enostavno doda običajni kuhinjski soli, tako da za normalen vnos poskrbimo brez težav in brez posebnih prilagoditev jedilnika.

To seveda ne bo dovolj za reševanje resnih težav z delovanjem ščitnice. Za to se uporabljajo zdravila, po katerih se zelo pogosto posega, pravzaprav gre za najpogosteje predpisano zdravilo v razvitem svetu – to je levotiroksin, ki se uporablja pri zmanjšanem izločanju ščitničnih hormonov.

Vsak zobobol je lahko nevaren. Zobobol je bolečina, ki izvira iz enega zoba ali iz zob in dlesni in jo občutimo kot topo kljuvanje ali kot ostro trganje. Preberi več …

Similar Posts:

admin

Back to top