Pohištvo za dekoracijo

V modernih hišah težko govorimo o dnevni sobi kot ločenem prostoru. Običajno gre za javni dnevni bivalni del, ki ga sestavljajo kuhinja, jedilni kot in dnevni del s sedežno garnituro, ter zasebni del stanovanja, v katerem so spalni prostori in večja kopalnica. Temu je prilagojeno pohištvo. Dnevna soba je zato povezana s kuhinjo in jedilnico tudi po slogu opreme. Da pa vse skupaj ne bi bilo preveč salonsko in monotono, proizvajalci ponujajo zanimive manjše kose pohištva, ki so prav tako nepogrešljivi v tem delu doma. Poiskali smo nekaj možnosti popestritve s knjižnimi omarami, klubskimi mizicami in drugimi odlagalnimi površinami ter svetili.

Na splošno, če sodimo po letošnjih predstavitvah na mednarodnih pohištvenih sejmih, je še vedno v ospredju minimalizem pri velikih kosih pohištva ter drznost pri manjših in dodatkih. Manj je več velja za elemente, ki prevzemajo v prostoru glavno vlogo. V dnevnih sobah so večji regali in oblazinjeno pohištvo, ambient pa popestrijo manjši barvni in drznejši dekorativni elementi, na primer klubske mizice, luči.

 

Aktualne barve za pohištvo so črna, bela, srebrna. Prav tako je še vedno moden visoki sijaj. Bela v visokem sijaju se pojavlja tako rekoč pri vseh delih opreme za dnevne sobe. To hladno belino pa proizvajalci kombinirajo z različnimi novimi furnirji in tudi masivnimi kosi pohištva, ki so toplejših odtenkov, na primer oreh, bor, barva medu in podobno. V ospredje čedalje bolj prihajajo oblazinjeni elementi pohištva, na primer omarice, opete v usnje in imitacije usnja. Barve se sicer največkrat pojavljajo na oblazinjenem pohištvu, ki so ga za novo sezono nekateri proizvajalci popestrili tudi z živahnimi vzorci. Navdih zanje so iskali v oddaljenih kulturah in njihovih zgodbah. Sicer pa zofe, počivalniki in drugo oblazinjeno pohištvo ponavadi najbolj navdušijo z nepravilnimi, neobičajnimi ali duhovitimi oblikami.

Knjižni regali

Knjižni regali in police so zasnovani lahkotno in večnamensko ter omogočajo raznolike postavitve in kombinacije, od polic, omar, nizkih elementov do predalnikov. Na letošnjem milanskem pohištvenem sejmu pa so zaživeli v novi podobi. Poleg asimetričnih postavitev so se namreč nekateri proizvajalci odločili za barve. Knjižni regali in police so zažareli v barvah mavrice. Živo rdeča, rumena, modra, vijoličasta in zelena so bile najbolj udarna izbira.

Za avdio- in videoopremo je že nekaj let v ospredju modularni sistem nizkih elementov, ki jih dodajamo in odvzemamo po želji in potrebi. Vse pogosteje so televizijski zasloni pritrjeni na steno. Tudi nizki elementi so lahko v beli ali črni barvi visokega sijaja, za drznejše pa so tudi živahnejši odtenki, na primer rožnata. Tako pri knjižnih regalih kot nizkih elementih za avdionaprave je bistvena možnost spreminjanja in raznolike postavitve. Tako na primer steno, ki jo v celoti zapolnimo s knjižnim regalom, razbijemo z neenakomerno razporejenimi policami ali tu in tam zaprtim predalom (po možnosti obarvanim v živahen rdeč, rumen ali moder odtenek).

Klubske mizice in odlagalne površine

Ob sedežni garnituri običajno razporedimo takšne in drugačne odlagalne površine. Ena od nepogrešljivih je klubska mizica. Lahko je povsem običajna lesena in usklajena s preostalim pohištvom ter opravlja svoj osnovni namen. Izvirnejše imajo še police ali kakšen predal, lahko so oblazinjene in postanejo dodaten sedež. Nekateri proizvajalci pa gredo pri oblikovanju mizic še dlje: takšen primer je odlagalni pladenj na glavi pujsa, vsaj tako so si jo zamislili pri podjetju Moooi. Odlagalna polica je lahko tudi del kavča in jo izvlečemo, ko želimo odložiti kozarec. Ta dodatek je v drznih odtenkih iz umetnih materialov ali iz masivnega lesa in v toplih rjavih barvah.

Svetila za dekoracijo in drznost

Svetloba je postala sestavni del vsakega prostora, zato se osvetlitev načrtuje skupaj s preostalo opremo. Kot pravijo strokovnjaki, je dnevna soba največji izziv v svetlobnem opremljanju. Zaradi večnamenskosti in velikosti potrebuje osrednji prostor doma, kjer preživimo največ časa, različne osvetlitve. Za druženje s prijatelji bomo na primer potrebovali drugačno svetlobo kot za branje knjige ali gledanje televizije. Zato namestimo različna svetila, in sicer talna, stenska, stropna, namizna ali prosto stoječa. Prav tako si je dobro omisliti regulacijo jakosti svetlobe, saj omogoča ustvarjanje prijetnejšega razpoloženja. Iz dnevnega prostora je velikokrat izhod na teraso ali balkon, zato se dnevni prostor spogleduje tudi z zunanjo ureditvijo in sooblikuje zunanji ambient, kar je treba upoštevati pri osvetlitvi.

Svetila so lahko ob svoji osnovni funkciji tudi dekorativni element, saj mnogokrat presenetijo z oblikami, ki so prava paša za oči. Za dekoracijo se izbirajo namizna in stoječa svetila. Tudi tu ne moremo mimo omenjenega nizozemskega podjetja Moooi, pri katerem so si pred leti zamislili luč kot konja v naravni velikosti. Zanimiva je kombinacija lesa in epoksi smole, ki jo uporablja omenjeno podjetje za izdelavo pohištva in svetil, ali kombinacija lesa in papirja, ki je premazan z zaščitnim premazom. Tu so tudi vedno aktualna svetila (večja stoječa in manjša namizna) s senčniki. Ti so lahko iz umetnih ali naravnih materialov ter njihove kombinacije, zlasti pa so zanimivo poslikani ali izrezljani. Podobno kot pri drugem pohištvu je pomembna večnamenskost. Ta se ne izraža le kot večnamenska uporaba, ko lahko na primer luč uporabljamo za branje ali ustvarjanje ambienta, ampak sta v njej združeni dve različni funkciji, tako da luč postane povsem drug kos pohištva, recimo klubska mizica.

Similar Posts:

admin

Back to top