Proste roke – čista pljuča

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS pripravljajo program opuščanja kajenja za mlade – Mladi začnejo kaditi približno pri 13, veliko fantov pa že pred 10. letom

Delež odraslih kadilcev v Sloveniji se je v preteklih letih zmanjšal – po zadnjih podatkih kadi 23 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let. Skrb zbujajoče pa je, da se je v zadnjem desetletju precej povečal delež kadilcev med mladimi. Raziskave kažejo, da kadi skoraj 30 odstotkov 15- in 16-letnikov, pri čemer že prevladujejo dekleta. Starost pri prvi pokajeni cigareti je vse nižja, mladi začnejo kaditi približno pri 13 letih. Veliko, predvsem fantov, pa jih ima prvo izkušnjo s cigareto že pred desetim letom, ugotavljajo na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ). Zato so letos oblikovali program za opuščanje kajenja Proste roke – čista pljuča, namenjen mladostnikom, ki redno kadijo in so motivirani, da bi to razvado končali, pravi predstavnica za odnose z javnostmi.

Program je namenjen srednjim šolam, lahko pa ga izvajajo tudi na mladinskih delavnicah. Obsega šest skupinskih srečanj. Pri mladostnikih so več pozornosti namenili pogovorom o kratkoročnih posledicah kajenja, kot sta slab zadah, porabljen denar itn., ter spreminjanju napačnih prepričanj o kajenju. To je pogosto način za premagovanje stresa ali celo neugodja ob vstopu v družbo, zato so v programu precej časa posvetili prepoznavanju stresa, učenju alternativnih oblik sprostitve in reševanja stisk, treningu socialnih veščin ter različnim načinom zapolnjevanja prostega časa. Pripravili so tudi priročnik za izvajalce, ki so ga dijaki na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani, kjer so ga najprej preizkusili, sprejeli z navdušenjem. Prihodnje leto pa ga bodo razširili po vsej Sloveniji.

Program je vsekakor dobrodošel, saj raziskave kažejo, da le malo kadilcev začne kaditi v odraslosti. Okoli 90 odstotkov odraslih kadilcev je začelo redno kaditi pred koncem najstniškega obdobja, ugotavljajo na IVZ. Okoli 70 odstotkov 15- in 16-letnikov je po raziskavi kadilo vsaj enkrat. Okoli tretjina vseh, ki poskusijo cigareto, začne kaditi vsak dan, skoraj polovica pa vsaj enkrat na teden. Zasvojenost z nikotinom se lahko razvije že po nekaj dneh ali tednih. Prej ko začne mladostnik kaditi, višja bo stopnja njegove odvisnosti.

Mlade je treba seznaniti, da opustitev kajenja pomembno izboljša zdravje pri nekdanjih kadilcih, vendar nekaterih posledic kajenja ni več mogoče preprečiti. Prej ko se bo mladi kadilec odločil in opustil kajenje, manj bo trajnih okvar njegovega zdravja in videza, pojasnjujejo na IVZ.

Na slovenskih osnovnih šolah že več let v organizaciji zavoda za šolstvo in Zveze društev za boj proti raku poteka pohvalna akcija, katere namen je pritegniti učence, da ostanejo nekadilci, oziroma jih motivirati, da ne bi prižgali prve cigarete. Učenci 6., 7. in 8. razredov ob tednu boja proti kajenju vsako leto novembra skupaj z razrednikom podpišejo slovesno obljubo, da v tekočem šolskem letu ne bodo kadili. Za nagrado gre okoli 90 izbranih sedmošolcev iz vse Slovenije maja na enodnevni vodeni izlet v Gardaland.

Similar Posts:

admin

Back to top