Stavba in zdravje

Odnos do narave in zdravja se spreminja. Zdaj že vemo, da so v »zdravi« hiši tudi stanovalci bolj zdravi. Ali nimamo dovolj skrbi že z onesnaženim okoljem? Naj se počutimo ogroženi tudi med štirimi stenami doma? Morda bo kdo rekel, da gre za pretiravanje. Pa ni. Vse prepogosto smo izpostavljeni slabemu zraku v bivalnem in delovnem okolju; skoraj nenehno smo izpostavljeni elektrosmogu, v dnevnih sobah in spalnicah zaradi televizorjev, sesalnikov, telefonov in drugih gospodinjskih aparatov, zdravje ogroža plesen po zidovih, pršice v posteljah in preprogah …

Sodobni človek preživi večino časa (od 70 do 90 odstotkov) v zaprtih prostorih, na delovnem mestu, v hiši ali stanovanju. Ob tej ugotovitvi so se najprej zamislili znanstveniki v Ameriki in zahodni Evropi in se začeli spraševati, ali morda ne škodi zdravju bivalno okolje, kletke iz betona in železa, v katerih delamo in bivamo … Spraševali so se, ali lahko zbolimo zaradi vpliva gradbenih materialov, pohištva in marsičesa drugega, brez česar si ne predstavljamo več sodobnega bivalnega udobja.

So morda »bolne« tudi naše hiše? Strokovnjaki odgovarjajo pritrdilno. Američani imajo za poslopja, ki ogrožajo zdravje stanovalcev, celo poseben izraz – Sick Building Syndrom.

Po čem vse lahko ugotovimo, ali je hiša oziroma stanovanje tako nezdravo, da bi jima lahko pripisali krivdo za različna obolenja ljudi? Je mogoče to nevarnost zaznati ali opaziti? Lahko izpostavljenost strupom in sevanjem začutimo pravočasno?

Znanje nas lahko obvaruje pred boleznijo. Smernice za premagovanje cele vrste nevarnosti, sredi katerih živimo, že obstajajo. Le poznati jih moramo in bolj varno, bolj brez skrbi bomo živeli. Analitika, biologija in medicina okolja so šele na začetku, mnogo motenj, ki na človeka slabo vplivajo, še ni raziskanih. Dokazano pa je, da različni strupi, sevanja in žarčenja povzročajo vse več resnih bolezni. Torej moramo pozorno in natančno opazovati, skrbno poslušati in uporabiti vsa čutila, da bomo pravočasno odkrili žarišča nevarnosti. Marsikaj lahko preprečimo, le potruditi bi se morali. Veliko bolj preprosto je, kot se zdi na prvi pogled.

Ko se selimo, obnavljamo stanovanje ali gradimo novo hišo, se moramo zavedati predvsem tega, da mora biti dom za vso družino ne le toplo, ampak tudi varno zavetje.

To pomeni, da se moramo pozanimati, kateri materiali so najbolj primerni, poiskati prave strokovnjake, ki nam bodo pošteno svetovali. Previdnost ni nikoli odveč, kajti danes kar mrgoli »strokovnjakov«, ki to v resnici niso, ki hočejo samo zaslužiti na račun bolnih in ljudi, ki bi radi živeli v čim bolj zdravem okolju, pa ne vedo, kaj je treba storiti. Predvsem pa vztrajajmo pri uporabi materialov, barv in premazov, ki veljajo za najmanj škodljive.

Ne pozabimo: telo samo nas bo opozorilo, ali sta naš organizem in neposredno okolje v skladu ali ne. Če je vse v redu, bomo tudi sproščeni in srečni, polni samozavesti, življenjske volje, ljubezni in energije. Vsi ti elementi so za dušo in telo izredno pomembni in potrebni.

Vse več je ljudi, ki se slabo počutijo, so brezvoljni in brez prave moči, pa v bistvu ne vedo zakaj. Razlaga je lahko tudi prav preprosta: so žrtve preveč ožarčenega in zastrupljenega življenjskega prostora. Dokler je okolje, v katerem bivamo, polno strupov, elektromagnetnega in radioaktivnega sevanja, prahu, hrupa in plesni, so možnosti, da bi ohranili zdravje, majhne.

Pri tem sta posebej pomembna delovno okolje in domača spalnica.

Začetne težave se kažejo s stresno obremenitvijo celotnega organizma, zanjo pa so značilni predvsem živčnost, glavoboli, razdražljivost, motnje srčnega utripa, nenehna utrujenost. Zaradi vsega tega se zmanjša telesna odpornost, posledice so lahko v nekaterih primerih zelo hude (težave s plodnostjo, spontani splav, revmatizem, Parkinsonova bolezen, prebavne motnje, rak). Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) potrjuje, da je kar 80 odstotkov vseh bolezni posledica spremenjenih naravnih okoliščin.

Biologija gradnje in analitika okolja je nova veja znanosti, ki so jo pred približno 20 leti začeli razvijati v Nemčiji, nato pa se je hitro razširila po vsej zahodni Evropi, Kanadi in Ameriki. Ob sodelovanju zdravnikov, inženirjev, fizikov in kemikov je bil narejen osnovni koncept za najrazličnejše strokovne analize bivalnega okolja, za sanacijo in odpravo motenj. Pri tem delu, ki zahteva znanja s področja medicine, fizike, kemije, biologije in geologije, uporabljajo najsodobnejše elektronske merilne naprave, tako da so lahko rezultati razumljivi vsakomur.

Laiki pogosto sprašujejo, kaj sploh počne svetovalec in analitik naravne zdrave gradnje. Odgovarjam, da zdravi bolne hiše. Potem me seveda vprašajo, zakaj so hiše bolne. In naštevam: elektrosmog, žarčenje, strupi, plini, azbest, steklena volna, radon, plesen, različni alergeni … Vse to je mogoče analizirati, meriti. In ljudem svetovati, kaj naj uporabijo in česa ne.

V tem poklicu sem se znašel po naključju. Pred 20 leti sem zbolel, kar čez noč. Več let sem hodil od zdravnika do zdravnika, od bolnišnice do bolnišnice – zaman. Potem je nekdo pripomnil: Kaj pa, če so tvoje bolezni krivi razni lesni premazi in elektromagnetno sevanje? Zamislil sem se. Da bi to bilo krivo za alergije, boleče in otekle sklepe, rdečo in srbečo kožo, za omedlevice, potenje, glavobole in vrtoglavice? Nisem mogel spati, bil sem depresiven, mučila me je revma, šumelo mi je v ušesih, ves čas me je bilo nečesa strah.

Nemogoče, sem se prepričeval. Ampak meritve so pokazale, da sem bil v pisarni in doma izpostavljen strupenim plinom, ki so izhlapevali iz premazov za les, s katerim so bili obloženi strop in stene. Strupeni plini so pronicali tudi iz lepila za talne obloge, tapet in iz tapisoma, zaščitenega s posebnim sredstvom proti škodljivcem. Pohištvo je bilo polno formaldehida, zadnje stene omar polne plesni, v spalnici prava groza: elektromagnetno sevanje zaradi napačnih instalacij in slabe ozemljitve, pod posteljo kabli pod napetostjo, pa električne varovalke, števec in še in še.

Priznam, s težkim srcem sem upošteval priporočila strokovnjaka in uredil električno napeljavo, odstranil les, tapisom, celo vzmetnico sem zamenjal. In kaj se je zgodilo? Iz dneva v dan sem se bolje počutil, sčasoma sem popolnoma ozdravel. Zdaj že več let ne potrebujem ne zdravnikov ne zdravil.

Novo vejo mejne znanosti, biologijo gradnje ter medicino in analitiko bivalnega okolja, zdaj priznavajo mnogi ugledni znanstveniki v svetu, vse več strokovnjakov pa se ukvarja z raziskavo posledic naravnih motenj.

Similar Posts:

admin

Back to top