Vadbeni drogovi

vadbenidrogKljub temu, da so vadbeni drogovi izjemno preprosti športni pripomočki, omogočajo krepitev velikega dela mišic – če le poznamo dobre vaje. Večina se na njih enostavno dviguje v veso, s čimer krepi zlasti mišice rok, vendar lahko na drogu poleg rok dobro okrepimo tudi mišice ramenskega obroča, hrbtne mišice, trebušne mišice in stranske mišice trupa.

V nasprotju s splošnim prepričanjem za vadbo na drogu ni nujno, da se na njem dvigujemo. Vadbeni drogovi omogočajo tudi zgolj visenje, in za začetnike je že to precej naporno – kaj šele visenje na eni roki. (Pri tem lahko dejansko pride do poškodbe ramenskega obroča, zato naj bo ta predhodno dobro utrjen z drugimi vajami.)

Kaj pa, če želite okrepiti trebušne mišice? V tem primeru je dovolj, da visite na drogu, nato pa kolena pokrčite proti prsim. Ko to vajo že obvladate toliko, da lahko opravite veliko ponovitev, jo naredite nekoliko težjo: noge dvigujte v vodoraven položaj tako, da imate iztegnjene.

Kaj pa dvigi telesa? Najprej se je potrebno naučiti vzgibov, kjer se z rokami držite tako, da se dlani odpirajo proti vam. Nekoliko težja je vaja, kjer dlani obrnete, da se odpirajo proč od vas. Pri izvajanju obeh vaj ne pozabite, da je potrebno za enostavnejše izvajanje vaje pravilno dihanje (izdih pri dvigu, vdih pri spustu), prav tako pa spust ne sme biti preveč sunkovit – telo vedno zadržimo, preden so roke v komolcih popolnoma iztegnjene.
Nadgradnja klasičnih dvigov na drogu so zagotovo dvigi, kjer se telo (pri pogledu s strani) giblje v obliki elipse. Pred dvigom se tako zagugamo naprej, pri spustu pa nazaj.

Katera pa je najtežja vaja, ki jo omogočajo vadbeni drogovi? To je zagotovo dvig celotnega telesa, torej nog in trupa, v vodoraven položaj. Pri njej ni dovolj, da smo močni zgolj v rokah in se dvignemo, temveč se morajo za vodoravni položaj dejansko napeti vse mišice telesa, tudi trupa, zadnjice in nog.

Similar Posts:

admin

Back to top