Avtomobilske meglenke za vse previdne voznike

Vidljivost cestišča pred vozilom je ključnega pomena, če želimo voziti varno in učinkovito. Včasih pa nam vremenski pogoji onemogočajo, da bi jasno videli kaj se dogaja pred našim avtom. Gosta megla, močan dež, snežene nevihte in drugi vremenski pojavi lahko naredijo pot pred nami popolnoma nepregledno. Pri razsvetljevanju poti pred nami nam lahko pomagajo avtomobilske meglenke, ki ustvarijo močno svetlobo za osvetljevanje cestišča. Novejša vozila jih pogosto nimajo vgrajenih. Lahko pa jih dodatno namestimo, če to seveda želimo. Starejši jekleni konjički pa so pogosto jih imeli že tovarniško vgrajene, dandanes pa temu ni več tako.

Avtomobilske meglenke niso vedno vključene v novejše modele vozil

Današnja osebna vozila imajo vedno več elektronske opreme. Pripomočki za udobje vožnje, kot so navigacija, bluetooth radio, avtomatska zatemnitev notranjega ogledala, vzvratna kamera in podobno so vedno bolj zaželeni. Vedno manj prisotne pa so avtomobilske meglenke, saj jih vedno več proizvajalcev vozil ne uporablja. Del razloga je ta, da niso zakonsko predpisane. Učinkovitost modernih H1, H3, H4, H7 in drugo žarometov pa naj bi bila tako visoka, da meglenke niso potrebne. Veliko strokovnjakov pa se strinja, da ne morejo nadomestiti močnega žarka svetlobe, ki ga ustvarijo meglenke za avtomobile.

avtomobilske meglenke ustvarijo močno svetlobo za osvetljevanje cestišča
Pri razsvetljevanju poti pred nami nam lahko pomagajo avtomobilske meglenke, ki ustvarijo močno svetlobo za osvetljevanje cestišča.

Srečo nam poprodajni odbijači in druge dodatki omogočajo, da naknadno vgradimo avtomobilske meglenke, če to seveda želimo. Veliko vozil pa ima že namenski prostor, kamor jih je mogoče vgraditi. Pogosto so prisotne luknje ali izrezi v odbijaču. Nameščene morajo biti blizu cestišča na spodnjem delu odbijača. To pa zato, ker so namenjene, da osvetljujejo cestišče pred nami.

Avtomobilske meglenke omogočajo večjo vidljivost vozila

Zelo pomembna lastnost vsakega avta je opaznost oziroma vidljivost pešcem, drugim vozilom in udeležencem v prometu. Če nas drugi ljudje vidijo, bodo lahko prilagodili varnostno razdaljo, se nam umaknili ali drugače znižali nivo nevarnosti. Sekundarni namen avtomobilskih meglenk je višja opaznost našega vozila. Tudi v najbolj surovih vremenskih razmerah bomo opazni vsem vozilom pred nami. Enako pa velja za zadnjo stran, saj se tam tudi nahaja omenjen avto del.

Kako delujejo avtomobilske meglenke: kako jih uporabljati in kdaj ne uporabljati meglenk

Zadnje meglenke za avto so pomembne, saj močno povečajo vidnost vozila, ki jih uporablja. V bistvu je to samo žarnica v zadnji luči, ki jo prižgemo po potrebi. To je pogosto najbolje storiti takrat, ko sumimo, da nas vozila za nami težko opazijo v močnem deževju ali drugih vremenskih pogojih.

Zakaj novejši avtomobili pogosto ne vsebujejo avtomobilskih meglenk?

Novejši avtomobili uporabljajo številne tehnologije, zaradi katerih so izredno varni za vožnjo. Pogosto pa nimajo vgrajenih avtomobilskih meglenk, saj mnogi proizvajalci vozil trdijo, da te niso potrebne. Le na vozilih višjega razreda jih je mogoče opaziti, medtem ko nižji in srednji razredi cestnih vozil jih pogosto nimajo. Novejši LED žarometi so dovolj močni, da do določene mere osvetlijo tudi gosto zamegljeno cestišče. Neglede na njihovo moč, pa ne morejo nadomestiti avtomobilskih meglenk, saj so te za namen osvetljevanja cestišča mnogo boljše. 

Priporočeno je, da jih uporabljamo le v težko vidljivih pogojih na cesti. V nasprotnem primeru je njihova uporaba prepovedana, zato je pomembno, da jih uporabljamo po potrebi in zmerno. Če jih uporabljamo pri vožnji v snegu, dežju, megli in drugih izrednih razmerah, bomo močno povečali našo in varnost drugih udeležencev v prometu.

Similar Posts:

admin

Back to top