Katere so najbolj popularne tehnologije prikaza slike?

Neglede na namen uporabe našega računalnika vedno potrebujemo zaslon. Ta je lahko vgrajen v prenosniku. Mogoče pa ga je dokupiti za prenosnik ali namizni sistem, če želimo povečati našo digitalno delovno površino. Nekateri uporabniki ga potrebujejo za zabavo, drugi za resno delo. Sčasoma je to privedlo, da lahko izberemo računalniški monitor, ki je namenjen za specifično nalogo ali pa širok nabor opravil. Pomembno je, da razlikujemo med nekaterimi modernimi tehnologijami za prikaz slike. Med seboj se razlikujejo po nekaterih lastnostih, ki jih naredijo bolj ali manj primerne za določene naloge.

LCD računalniški monitor je izredno priljubljen

Zadnja leta je na trg prišlo veliko nove tehnologije, ki si je hitro prislužila ogromno popularnost. To predvsem velja za SSD diske in LCD računalniške monitorje, ki jih uporablja praktično že vsak posameznik. LCD je mednarodna kratica za tekoče kristale, ki omogočajo prikaz slike.

LCD računalniški monitorji ustvarijo odlično sliko in širok razpon barv.
LCD računalniški monitorji so primerni tako za igričarje, kot za uporabo v pisarni, saj jih uporablja že skoraj vsakdo.

Velika prednost LCD računalniških monitorjev je nizka cena. Sposobni so ustvariti odlično sliko in širok razpon barv. Zato so primerni za igričarske sisteme, kot tudi za uporabo v pisarni. Popularni pa so tudi pri ustvarjalcih digitalnih vsebin, saj je pogosto tako, da lahko omenjene računalniške monitorje postavimo v več položajev.

LED tehnologija računalniških monitorjev je idealna za gamerje

Tehnologija osvetljevanja v različnih industrijah se je močno spremenila z iznajdbo LED svetil. LED diode se uporabljajo tudi v LED računalniških monitorjih in jim tudi omogoča ustvarjanje močne svetlobe. To je tudi glavni razlog, da se uporabljajo za gamerske oziroma igričarske sisteme, saj lahko ustvarijo čudovite slike z visokim kontrastom in bogatimi barvami.

Razlike med LED in LCD računalniškimi monitorji

Velika prednost, ki jo imajo LED računalniški monitorji je tudi dolga življenjska doba. Nizka poraba električne energije je zelo pomembna lastnost omenjenih zaslonov. Zato se jih uporablja tudi v delovnih okoljih, kjer je potrebno, da so zasloni prižgani skozi dan in noč.

OLED računalniški monitorji so izredno napredni

Današnji televizorji in druge naprave, ki prikazujejo sliko pogosto uporabljajo OLED tehnologijo. To pomeni, da ustvarjajo svetlobo in sliko s pomočjo organskih materialov, kot so les, ogljik, razni polimeri in podobno. OLED računalniški monitor je lažji in tanjši od LCD izvedb, kar ga naredi zelo priročnega za uporabo v mnogih pisarnah in domovih.

Majhne vgrajene LED-ice oziroma svetila imajo dvojno funkcijo. To pa je ustvarjanje svetlobe, kot tudi barve. Zato so omenjeni računalniški monitorji izredno energijsko učinkoviti. Obenem pa imajo odlične kote vidljivosti, vrhunsko sliko, močan kontrast, hitre odzivne čase in še mnogo več. 

Za osnovno uporabo računalnika je načeloma nepomembno kateri zaslon bomo kupili. Je pa priporočljivo, da kupimo večji zaslon ali celo dva, če rabimo veliko delovno površino. Resolucija in kakovost prikaza slike sta zelo pomembna dejavnika za profesionalno uporabo. Enako pa velja za natančnost prikaza barv računalniškega monitorja, zato je ključno, da se vnaprej pozanimamo o njegovih zmogljivostih ter lastnostih.

Načeloma je vseeno kateri zaslon bomo kupili. Je pa priporočljivo, da kupimo večji zaslon ali celo dva, če rabimo veliko delovno površino.

Similar Posts:

admin

Back to top