Meglenke za boljšo vidljivost v prometu

Meglenke so najpogosteje definirane kot luči, ki so namenjene za boljšo vidljivost v razmerah slabše vidljivosti oziroma za boljšo vidljivost v megli. Ločimo med prednjimi ter zadnjimi meglenkami. Prednje so namenjene, da lahko bolje vidimo naprej, če ponoči vozimo v megli. Zadnje pa so na avtu zato, da nas lahko v megli vidijo avtomobili, ki vozijo za nami.

Pri vožnji v megli je pomembna dobra vidljivost, da lahko vidite, kam greste. Zato so številni avtomobili opremljeni z lučmi za meglo.

Čeprav je vloga meglenk povsem jasno določena, jih precej voznikov še vedno ne razume dovolj dobro. Po cestah lahko namreč vidimo precej avtomobilov, ki imajo prižgane meglenke ponoči, podnevi, v dežju pa tudi ob sneženju. Številni vozniki imajo v času vožnje prižgani prednji meglenki, ker menijo, da bodo bolje videli. Dejstvo pa je, da meglenke ustvarjajo širok ter razpršen snop svetlobe, ki osvetljuje zlasti rob ceste. Slednje je učinkovito le ponoči ter seveda v gosti megli, kadar je treba voziti še posebej počasi.

Kdaj je zares nujna prižgana zadnja meglenka?

Prižgana zadnja meglenka sveti izjemno močno in moteče. Posledično je nujna samo v zelo gosti megli in izjemoma še v meglenem ter deževnem vremenu. V drugih primerih je uporaba takšne meglenke izrazito moteča in seveda tudi nevarna. Za njo vozeča vozila jo namreč v koloni zamenjujejo za zavorno luč.

Meglenke za avto je torej dovoljeno vklopiti šele tedaj, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov, pri tem pa mora biti tudi naša največja hitrost 50 kilometrov na uro. Največji problem ter motnjo v primeru pa zagotovo predstavlja zadnja meglenka. Sveti namreč z višjo jakostjo rdeče barve. Voznike, ki vozijo za njo, slepi oziroma jih izjemno moti. Še posebej je to moteče, če je vozišče mokro in povzroča dodatni odsev.

Sicer pa tudi sam zakon prepoveduje uporabo zadnje meglenke v vožnji v koloni. Ker je torej moteča za voznike, ki se vozijo za njo.

Avtomobilske meglenke za vse previdne voznike

Izklop zadnje meglenke

Kdaj je torej treba izklopiti zadnjo meglenko? Če ste zaradi slabše vidljivosti in megle na svojem avtu vklopili meglenke, zadnjo izklopite tedaj, ko za seboj vidite snop luči avta, ki pelje za vami. Če torej vi vidite njegove luči, to vsekakor pomeni, da tudi on vidi vaše rdeče pozicijske. Uporaba meglenke ni več smiselna oziroma je moteča.

Similar Posts:

admin

Back to top