Fotofoni nas ne ogrožajo

Izdelovalci digitalnih fotoaparatov(Modifica foto) nenehno pazljivo opazujejo, kaj počno njihovi konkurenti, zato v svoje najnovejše modele vgrajujejo le tiste tehnične novosti, s katerimi so lahko v danem trenutku za droben korak pred drugimi ali pa pokrijejo določeno tržno nišo. Pogovore, v katerih bi predstavniki fotografskih podjetij povedali kaj konkretnega, je zato zelo težko opraviti. Predstavnika Pentaxa, pomočnik direktorja Jošiuki in Dierckx, direktor mednarodne prodaje, nista izjemi, a sta glede na druge sogovornike po odgovorih še najbolj izstopala.

Pentax je fotografsko podjetje z dolgo tradicijo. Tudi v digitalnem svetu vam gre dobro, a zaenkrat pokrivate predvsem amaterski razred. Bomo v prihodnosti videli tudi kak resnejši digitalni fotoaparat?

Zanekrat se nam zdi pomembneje pokriti amaterski in polprofesionalni razred, ki najhitreje rasteta. Seveda razmišljamo tudi o profesionalnih uporabnikih, zato bomo v prihodnosti zagotovo predstavili tudi takšen fotoaparat.

Današnji objektivi niso najbolj primerni za digitalne fotoaparate, predvsem jim manjka široki kot. Boste nove objektive priredili na velikost tipala?

Naša filozofija je, da je treba ostati zvest tudi kupcem starejših fotoaparatov, ki bi želeli uporabljati take objektive. Zato bomo pri razvoju upoštevali posebnosti obeh svetov, digitalnega in analognega, ki jima bodo naši objektivi seveda ustrezali.

Pentax LX 35mm camera
Pentax LX 35mm camera (Photo credit: Wikipedia)

Eden od novejših Samsungovih mobilnih telefonov že uporablja Pentaxov objektiv in ima dokaj visoko ločljivost, tri milijone točk. Se vam zdi, da lahko postane mobilna telefonija prihodnost digitalne fotografije – vsaj v amaterskem razredu?

V ta namen smo ustanovili odsek, ki se ukvarja le z objektivi, te pa lahko kupi kateri koli proizvajalec. Zaenkrat je to storil le Samsung, zato iščemo nove stranke.

Na Japonskem so že v prodaji mobilniki z dvema milijonoma točk, naslednje leto prihajajo modeli, opremljeni s tipali, ki bodo zmogli tri milijone točk … Se čutite kaj ogrožene?

Ne, mi že sedaj prodajamo fotoaparate z najmanj 4 milijoni točk, če ne celo petimi. Poleg tega kakovost digitalne fotografije, ki jo zmorejo mobilni telefoni pri enaki ločljivosti še nekaj časa ne bo ujela digitalnih fotoaparatov. Menim, da bodo zahtevnejši uporabniki vedno raje segli po fotoaparatu kot telefonu, saj slednji predstavlja le enostavno orodje, kako narediti sliko. Pentax ostaja zvest kvaliteti in se ne bo spustil na nivo najcenejših digitalnih fotoaparatov ali poizkušal tekmovati z mobilniki.

Ali podpirate urejanje fotografij(Modificare foto) ali menite, da je to uničevanje neke umetnine, ki je nastala s pritiskom na sprožilec fotoaparata?

Ne, vsekakor je digitalne fotografije potrebno obdelovati!

English: A Pentax PC-303 film camera, with 35m...
English: A Pentax PC-303 film camera, with 35mm film added for scale. (Photo credit: Wikipedia)

Similar Posts:

admin

Back to top