Učbeniki digitalne fotografije

Miha Podlogar

Digitalni fotoaparati so prodrli na trg in našli pot tudi do ljubiteljskih fotografov, ki so začeli urejati svoje slike s posebnimi tehnikami. Mnenja glede prednosti in pomanjkljivosti digitalnih fotografij v primerjavi s klasičnimi se še krešejo, a digitalke so kljub temu vedno bolj priljubljene. Tudi zato smo tokrat naredili kratek pregled priročnikov za fotografiranje, ki so na voljo v slovenskem jeziku.

Tom Ang, Digitalna fotografija (Tehniška založba, 2000)

Knjiga velikega formata s trdimi platnicami, namenjena bolj častnemu prostoru v knjižni omari kot prenašanju s seboj. Zelo pohvale vreden je splošni del, digitalni pa ni ravno svež. Original je izšel namreč že leta 1999 v angleškem jeziku. Prevajalec občasno zaide v težave pri iskanju ustreznih domačih izrazov. Manjka praktičnih nasvetov, kakovostni razredi digitalnih kamer in računalnikov ter pribora zanje so se v treh letih seveda pomaknili močno navzgor. Uporabno za spoznavanje medija, manj pa kot priročnik za učenje ali pripomoček za nakup opreme.

Matjaž Intihar, eFotografija, osnove digitalne tehnike in praktične izkušnje pri digitalizaciji fotografije (Samozaložba, 2001)

 

Zanimivo domače delo, ki v ničemer ne zaostaja za podobnimi priročniki, izdanimi v tujini. Čeprav je govor v glavnem o barvni fotografiji, so ilustracije črno-bele, saj so stroški barvnega tiska za samozaložnika pač previsoki. Lastniki računalnikov se bodo razveselili priloženega cederoma, na katerem so slike v barvah, tekst pa je iz nerazumljivega razloga rumen in zelen. Knjiga je napisana iz izkušenj in z najnovejšimi podatki. Hvalabogu se izogne milijonkrat obdelanemu področju – izbiri motiva. Uporabniku digitalne kamere na kar 353 straneh odgovori na vsa vprašanja obširno in razumljivo. Vodi nas od izbire, nakupa, tehnične plati fotografiranja do prenosa in obdelave ter tiskanja slik. V kratkem naj bi izšel drugi del, ki bo obširno razložil tudi delo z najbolj razširjenim programom za obdelavo slik – photoshopom.

Similar Posts:

admin

Back to top