Inštrukcije matematike

Square root of x formula. Symbol of mathematics.
Image via Wikipedia

Matematika mučenje ali zabava?

Na matematiko ljudje gledajo na različne načine. Nekaterim predstavlja mučenje in imajo z njo same težave in jim greni dneve. Drugi pa jo lahko vidimo tudi kot zabavno in koristno. Večina vas, ki bere ta članek, se bo vprašalo, ja kaj je pa lahko zabavnega pri matematiki? Marsikaj, je moj odgovor.

Ljudje radi rešujemo uganke, sudoku, logične igrice, igramo miselne igre,… Torej vse to tudi pokriva delno matematika. Ko sem bila v srednji šoli, sem bila naročena na reviji Presek in Logika, v svojem prostem času, sem reševala naloge in se zelo zabavala pri tem. Temu bi lahko rekla, da je bila logika moj hobi. Mogoče sem zato čudak, ampak vsak ima svoje in verjetno tudi nisem edina, ki se mi zdijo take stvari zabavne.

Kar se tiče koristnega, pa je seveda matematika zelo uporabna. Optimizacija spada pod matematiko, kar se uporablja na vseh področjih, tako v prometu (semaforji), razpored artiklov v trgovini, torej povsod, kjer bi radi dobili optimalen rezultat. Pri poslovanju to pomeni pot , kako pridemo do željenega rezultata, pri čemer je vložek minimalen za dosego cilja, tako da smo še zmeraj zadovoljni. Tudi verjetnost je izredno uporabna zadeva, zavarovalnice in banke bi težko poslovale, če ne bi upoštevale tveganj, donosov in verjetnosti, pri določanju premij oz. varčevalnih shem, skladov, itd. Seveda je tudi v računalništvu ogromno matematike. Vsak program, ki ga je napisal človek, bazira na nekem algoritmu, ki je kot nekakšen recept, po katerem računalnik izvaja operacije, ukaze,… Načrtovanje algoritmov je čista matematika, saj je potrebno narediti tak algoritm, ki bo vrnil željeni rezultat in to v najhitrešem možnem času, pri čemer mora upoštevati vse scenarije, ki se lahko zgodijo pri vhodnih podatkih in rezultatih.

Za mnogo ljudi pa je matematika še zmeraj nujno zlo, ki se ga morajo oz. so se jo morali učiti v šoli in jim je zagrenila šolska leta. Kakorkoli, ljudje smo si različni, zato imamo tudi različne poglede in mnenja, kar je pravilno. Raznolikost je čar življenja.

Oglejte si našo ponudbo – inštrukcije matematike.

Similar Posts:

admin

Back to top