Peleti iz smrekovine

Zaradi naraščajočega povpraševanje po lesnih peletih, narašča tudi ponudba in s tem raznolikost peletov na trgu. Na voljo so peleti iz smrekovine, bukovine, iz mešanega lesa, pojavili so se celo izdelki iz nekoliko bolj neobičajnih sestavin, kot sta slama in sončnična semena. Velika ponudba ter seveda različne cene naredijo nakupno odločitev zelo težko.

V naših krajih so seveda še vedno najbolj popularni bukovi in smrekovi peleti. Prav okoli odločitve med tema dvema možnostima se na spletnih forumih kreše največ mnenj. Veliko je privržencev bukovih pelet, ki so mnenja, da je bukov les najboljši za kurjavo. To izhaja iz dolgo znanega dejstva, da je bukovo poleno za kurjavo veliko boljše od smrekovega.

Omenjeno dejstvo seveda drži in tudi nakup kubičnega metra bukovih drv je bolj smotrn kot nakup kubičnega metra smrekovih po isti ceni, saj ima na prostorninski meter bukov les višjo kurilno vrednost. Pri peletih pa je logika nekoliko drugačna, saj se ne prodajajo na kubični meter, ampak na kilogram oziroma tono, pri tem pa so v prednosti peleti iz lesa iglavcev. Les iglavcev ima na kilogram nekoliko višjo kurilno vrednost kot bukov les, kar pomeni, da v 15 kilogramski vreči smrekovih peletov dobimo več kalorij kot v 15 kilogramski vreči bukovih.

Se vam zgoraj napisano ne zdi smiselno? Taka logika izvira iz dejstva, da ima bukova hlodovina višjo gostoto od smrekove, torej je bukov hlod težji od enako velikega smrekovega, zato tudi vsebuje več kurilne vrednosti. Peleti pa so izdelani iz zmletega in stisnjenega lesa, kar ima za posledico, da je gostota bukovega peleta zelo podobna gostoti smrekovega peleta in s tem se prednost bukovega lesa v gostoti izgubi.

Similar Posts:

admin

Back to top