Narava zmagala

Prvič po 12 letih se je morala smučarska meka odpovedati svojemu velespektaklu, smuku s Petelinjega grebena. Prvi odpovedi, petkovemu superveleslalomu, ki ga bodo poskušali izpeljati v ponedeljek, sta torej sledili druga in tretja, in to precej bolj boleči. Triinšestdeseto lovoriko Hahnenkamm bodo najverjetneje nadomeščali Norvežani marca v Kvitfjellu, medtem ko je kitzbühelska kombinacija dokončno odpovedana. Za danes si tukajšnji prireditelji obetajo več sreče s petim slalomom sezone, a nihče od prijavljenih, med katerimi je tudi osem Slovencev, si ne dela utvar, da jih čaka prijetna, zimskoidilična tekma.

Štiristo ljudi, pripadnikov avstrijske vojske in domačih prostovoljcev, in osem teptalnih strojev se je zaman spopadalo s posledicami obilnih padavin v zadnjih dveh dnevih. Deževje je dodobra namočilo za tekmovanje pripravljeno podlago, nanjo pa se je prijel novozapadli sneg. V gornjem delu proge so novi sneg še uspešno zrinili s tekmovalne linije, v spodnjem delu, zlasti od prelomnice pod kmetijo, kjer je na zadnjem treningu tako grdo padel domači reprezentant Thomas Graggaber, potem pa od znamenite »traverze« in vse do ciljne strmine, je bil trud zaman. »Ekipa Petra Obernauerja, ki je odgovoren za pripravo proge, je naredila, kar je mogla, toda v spodnjem delu je bila podlaga premehka in preveč raznolika, da bi si nanjo upali spustiti tekmovalce z več kakor 130 km/h. Odločitev ni bila lahka, toda odgovornost je velika, zato so jo žirija in trenerji sprejeli soglasno.

Na progi, ki je tako zahtevna in na katero se smučarji spuščajo tako agresivno, bi bila tekma prenevarna. Že na zadnjem treningu smo preveč popuščali pritiskom in posledice so bile dovolj hude,« je sporočil direktor moškega svetovnega pokala Günther Hujara. Kljub vsemu je nenavadno, da je odpoved prišla šele okoli desete ure, kakor da bi z njo namerno odlašali, samo da bi v Kitzbühel prišlo čimveč ljudi in zapravilo vsaj nekaj denarja. Navijači so bili močno razočarani, medtem ko se je kakih tisoč prominentnežev v luksuznem VIP-salonu za silo potolažilo z gastronomskim razkošjem, za katero je skrbelo 50 kuharjev. Vprašanje je seveda, ali je samo to odtehtalo tistih 700 evrov za dnevno VIP-vstopnico oziroma 1800 evrov za cel komplet.

English: slalom course of the 2010 world cup h...
English: slalom course of the 2010 world cup hahnenkamm race in kitzbuehel, austria (Photo credit: Wikipedia)

Similar Posts:

admin

Back to top