V minulem letu

Nova vlada se je s prodajo približno 30-odstotnega deleža Mercatorja začela umik države iz gospodarstva. Zmotil je »le« nepregleden način, po katerem sta nova lastnika Istrabenz in Pivovarna Laško prišla do večinskega deleža v največjem slovenskem podjetju. Kad in Sod nista iztržila niti prevzemne premije, Bavčarjev Istrabenz in Šrotova Pivovarna bosta kupnino po obrokih poravnala v štirih letih. Nakup bosta lahko financirala kar iz Mercatorjevega dobička, ki ga bo samo letos najmanj 12 milijard tolarjev. Stroka in opozicija sta zaman opozarjali, da bi za državni delež na (mednarodnem) razpisu lahko iztržili kakšnih 54 milijard tolarjev oziroma pol več, kot so z nepregledno kupčijo.

Novi nadzorni svet Mercatorja je že na ustanovni seji odstavil predsednika uprave Zorana Jankovića. Odstavitev človeka, ki je z vstopom v forum nekdanjega predsednika republike Milana Kučana postal kar del predvolilnega programa SDS, je bila po zmagi Janševih demokratov na državnozborskih volitvah samo vprašanje časa. Za predsednika uprave Mercatorja je bil imenovan dosedanji član uprave Gorenja Žiga Debeljak, člani uprave pa so postali Vera Aljančič Falež, Mateja Jesenek in Peter Zavrl.

Referendum o javni RTV

»Glas za novi zakon o RTV Slovenija pomeni glas za nižji RTV-prispevek,« se je glasila zmagovita formula SDS, s katero je najmočnejša vladajoča stranka slavila zmago na referendumu. Vlada se je z referendumsko potrditvijo novega zakona o RTV Slovenija prepričala o pravilnosti odločitve. Opozicijski SD in zlasti LDS, za kateri bi bila zmaga fantastičen uspeh, ki bi lahko pomenil medicinereal.com začetek uspešnejšega delovanja opozicije in vrnitev izgubljenega upanja, pa sta se kljub tesnemu porazu še bolj izgubili v podpovprečju.

Srce v breznu, borci na tapeti

V letu, ko so zavezniki z vsemi častmi proslavili 60. obletnico konca II. svetovne vojne in dokončni zlom nacifašizma, je Slovenijo znova udarila senca preteklosti: medvojne in povojne usmrtitve. Italijanska nacionalna televizija RAI je predvajala igrani film Srce v breznu, ki je spomnil na nezaceljene rane pobojev v slovenskem Primorju. Slovenska policija je zaradi suma storitve kaznivega dejanja genocida ovadila nekdanjega visokega partijskega funkcionarja in oficirja Ozne Mitjo Ribičiča. Šestdeset let po koncu II. svetovne vojne je v Sloveniji 44.236 upokojencev, ki prejemajo borčevske pokojnine. Davkoplačevalci za pokojnine 35.239 borcev NOV odštejejo 16 milijard in 337 milijonov na leto. Največji prejemek borčevske pokojnine, invalidnin in drugih z zakonom določenih bonitet je doslej znašal dobrih 999.000 tolarjev na mesec, po izvedenih spremembah tako imenovane vojne zakonodaje pa bi »le še« 460.000 tolarjev. ZZB NOB, ki je v štirih letih prejela nekaj manj kot milijardo tolarjev proračunskih sredstev, je imela na prvi letošnji dan 54.272 članov, od katerih jih je bilo 39.974 rojenih pred 31. 12. 1929, 14.478 članov pa je mlajših.

Similar Posts:

admin

Back to top