Videz že nošenega, čipke in novi pank

Na Modnem utripu so slovenski proizvajalci oblačil predstavili, kaj bo »in« naslednjo sezono – Mešanje slogov

Spajanje različnih modnih slogov, ki ga je že nekaj časa mogoče opazovati v izložbah priznanih proizvajalcev oblačil, se bo nadaljevalo tudi prihodnjo jesensko-zimsko sezono. Vračanje v preteklost, s stvarmi, ki dajejo videz že nošenega, iskanje občutka varnosti, mehkobe, domačnosti in hkrati razcvet androginosti, v kateri meje med moškim in ženskim principom vse bolj izginjajo, bodo zaznamovale način oblačenja, je napovedal Modni utrip, prireditev, ki so jo že četrtič pripravili v Društvu modnih oblikovalcev in modelarjev Slovenije (DMOMS). Z več kot dvesto kreacijami se je na reviji smernic predstavilo 20 domačih proizvajalcev.

Korenitih sprememb v oblačenju ne gre pričakovati. Še naprej prihaja najbolj do izraza prepletanje materialov in načinov kombiniranja. Mnogi kreatorji iščejo navdih v tujih kulturah, nekateri pa modo povezujejo z notranjo opremo, predvsem v smislu, da tkanine suknjičev in hlač spominjajo na tekstil za dom. »Nove smernice modi narekujejo tudi to, da se pojem luksuznega in sofisticiranega obravnava drugače kakor nekoč. Veliko širši krog ljudi si lahko privošči stvari, ki so nekdaj veljale za elitne,« praviArtur Mužič, glavni organizator Modnega utripa.

Tri različne smeri je opaziti med zapovedmi: po eni strani se vrača romantika z volančki in draperijami, po drugi se moško in žensko približujeta – oblačila za njega postajajo vse bolj mehka, zanjo pa uniformasta in toga. Tretjo značilnost kreatorji opredeljujejo kot »že doživeto« – jakne, hlače, srajce, ki so videti, kakor bi jih potegnili iz omare na podstrehi. Hkrati bo moda morala ponujati nekaj novega, kar bo izražalo aktualno dogajanje, je prepričan Mužič. Tekstilni in usnjarski industriji se ne obetajo rožnati časi, recesija na tem področju je v svetu že opazna.

Različne majice za rojstni dan za vsakogar. Želite presenetiti prijatelja ali prijateljico? Preberi več …

Similar Posts:

admin

Back to top