Prometne dogodivščine

V zadnjih letih se še posebno zavedamo pomembnosti varnosti v prometu. Med strokovnjaki in v medijih se veliko govori o prizadevanjih, da bi jo izboljšali. Pa ne samo govori, tudi izvedenih je veliko projektov s pozitivnimi rezultati in koristnimi nasveti. Toda včasih se mi zdi, da je nastala motnja v komunikaciji in da informacij ne sliši veliko ljudi.

Vožnja po mestu ali daljša pot z avtom se namreč hitro lahko sprevrže v pravo dogodivščino. Ravno te dni sem imela kot sopotnica možnost nemoteno opazovati prometno dogajanje okoli sebe.

V lepem, sončnem vremenu smo že na začetku poti obtičali v gneči. No, to je sicer nekaj čisto normalnega. Naenkrat je po desni strani švignil voznik skuterja, ki se mu je očitno »zelo mudilo«. Zelo spretno je prestavil svojo dirkaško napravo na bližnjo kolesarsko stezo in bliskovito nadaljeval do bližnjega zelenega semaforja, kjer je prečkal cestišče skupaj s pešci oziroma kar med njimi. Lahko bi rekla, da to postaja skoraj vsakodnevna prometna slika. Očitno so kolesarska steza in pločniki kot nalašč za nekatere kolesarje, motoriste in včasih celo avtomobile.

Mnogo majhnih otrok mi že ponosno pove, da se znajo peljati s kolesom. Torej obvladajo ravnotežje. Seveda se jih kar nekaj rado pohvali, da za to ne potrebujejo več čelade, tudi na rolerjih ne, niti ščitnikov, ker »da nič več ne padejo«. Otrok si rad sam postavlja prometna pravila in svoja merila za hitrost, ker seveda za morebitne posledice še nima dovolj izkušenj. Odgovornost moramo zato prevzeti odrasli.

Predvsem naš odnos v prometu, ko nas opazujejo pri vožnji ali ko komentiramo prometne okoliščine, je tisto, kar otroci v določenih trenutkih posnemajo. Zgledi vlečejo, ni kaj! Tako se denimo lahko mimogrede zgodi, da sami pogumno prečkajo cesto kar na neoznačenih krajih in podobno.

No, naj nadaljujem zgodbo o cestnih dogodivščinah. Ko smo se rešili mestnega vrveža in se podali na avtocesto, nas je skoraj z nadzvočno hitrostjo prehitel »arhivski« avto v pregrešno slabem stanju. Na cestninski postaji smo bili pač skupaj in lahko smo pogledali v notranjost. Že sem hotela zvaliti krivdo neodgovornosti na kakšnega nadutega mladeniča, a sem se hitro ugriznila v jezik, saj sem v avtu zagledala dve mladenki. Voznica z mobitelom v roki in sovoznica s triletnikom v naročju na sovoznikovem sedežu. Brez komentarja!

Similar Posts:

admin

Back to top