Balkanski jeziki in svet

Balkanski jeziki so jezikovne skupine, ki se pri komunikaciji uporabljajo večinoma na območju Balkana oziroma državah Balkanskega polotoka. Balkanski polotok je ime povzel po gorovju v Bolgariji, polotok pa govori o tem, da morje s treh strani obkroža ozemlje Balkana. Gre za Jadransko, Jonsko, Sredozemsko in črno morje ter ožini Dardanele in Bospor. Severno pa po celinskem delu poteka v polkrožni črti med črnim in Jadranskim morjem, natančneje njenim severnim delom.

Danes so balkanski jeziki pogoj za dobro sporazumevanje spričo procesa širjenja Evropske unije na območje Balkana, svoj vpliv na okolje izven meja pa so balkanski jeziki izpričali že v zgodovini. Prek meja so z gospodarskimi in političnimi vplivi segali v dežele Evrope, Azije, Afrike in Rusije, deloma pa tudi v širni svet.

Enako kot so balkanski jeziki v pestri in bogati zgodovini imeli na dežele in prebivalstvo izven meja oziroma izven Balkanskega polotoka, danes na podoben način seže vpliv prek meja Balkana. Poleg prej omenjenega procesa širjenja Evropske unije na področje Balkana, se Balkanski polotok, enako kot vse dežele sooča s svetovnim procesom globalizacije. Zaradi naravnih in drugih danosti je Balkan zanimiv za mnoge, ki si na tem območju želijo trgovati, poslovati, izmenjavati informacije in izkušnje in podobno. Balkanski jeziki so tako pri procesih širitve Evropske unije na območje Balkana, kot vključenosti Balkanskega polotoka v svetovni proces globalizacije, dobrodošla popotnica za uspešno komunikacijo. Za proces uspešnega komuniciranja na Balkanu je znanje enega samega jezika običajno dovolj za vsaj osnovno komunikacijo večine jezikov. Razlike, ki jih balkanski jeziki imajo med seboj so tujim jezikovnim skupinam komaj znane in zaznavne.

Zaradi ne tako davne zgodovine in vseh znanih dejstev na Balkanskem polotoku ali Balkanu so razlike še manjše, tako imamo kar nekaj držav, kjer bodo tudi napačno izbiro in uporabo jezika tujcu domačini zlahka oprostili. Tudi če bodo balkanski jeziki napačno izbrani in uporabljeni.

http://www.prevodialkemist.si/

Similar Posts:

admin

Back to top