Zeolit – učinki in previdnostni ukrepi

Zaradi svojih fizikalnih in kemijskih lastnosti se zeolit vse pogosteje uporablja v različne namene. Vendar kot pravijo »Ni vse zlato, kar se sveti«, enako velja tudi, ko je govora o tej čudežni kamnini vulkanskega izvora.

V skupino zeolitov spada več kot 200 različnih kamnin, zato je za razumeti, da je o njem veliko različnih informacij. Na tem mestu boste izvedeli nekaj več o njegovih učinkih in previdnostnih ukrepih.

Nastanek zeolita

V številnih člankih boste izvedeli, da je ta vrsta kamnine dobila ime iz grških besed »zeo« (vreti) in »lit« (kamen). V tem poimenovanju obstaja tehten razlog, saj gre za kamnino, ki je nastajala več tisočletij pod specifičnimi geološkimi pogoji – kot reakcija, med kondenzirano paro in oceansko vodo. Zaradi tega edinstvenega procesa je tudi zeolit dobil edinstveno ime – mnogi ga imenujejo tudi »čaroben kamen«, »vulkansko srce« ali »kamen življenja«.

Zeolit je kamnina z mikroelementi
Zeolit je kamnina, ki je nastajala več tisočletij. Mnogi ga imenujejo tudi »čaroben kamen«, »vulkansko srce« ali »kamen življenja«.

Glavna sestavina zeolita tvorita silicij in aluminij, ki tvorita kristalno rešetko, poleg njiju pa vsebuje tudi druge element, kot so kositer, cink in titan. Predvsem je zanimiva njihova struktura satovja in njegova izjemna kapaciteta ionske izmenjave, ki je posledica njegovega negativnega naboja.

Različne vrste zeolitov imajo različne učinke na naše zdravje

Danes poznamo različne vrste zeolitov. Med »dobre« zeolite uvrščamo analkrim, filipsit, faujasit, klinoptilolit in še mnogo drugih. Večina od njih je sintetičnih, torej umetno ustvarjenih, razen klinoptilolit, ki ga najdemo v naravi.

Za zeolite je značilno, da imajo nešteto drobnih por. Zaradi njih so jih začeli tudi testirati z namenom, kaj se zgodi, če se v njih shranijo določeni mikroelementi. Ugotovljeno je bilo, da lahko povišajo njihovo antioksidativno, antibakterijsko, antikandidno in antiglivično dejavnost. Poleg tega pa lahko prenašajo tudi kisik do celic, kar pripomore k celjenju ran, boljši regeneraciji in boljšemu zdravju srca, ožilja in kože

Čeprav je o pozitivnih učinkih zeolita veliko govora, pa moramo na tem mestu poudariti, da niso vsi zeoliti zdravju prijazni. Ravno nasprotno, nekateri so zelo toksični in med drugim lahko povzročajo celo raka.

Previdnostni ukrepi pri uživanju zeolita

Uporaba zeolita je zelo široka in kljub temu, da se vedno bolj uporablja tudi v medicini in farmaciji, je potrebno zavedanje o njegovih možnih negativnih učinkih. Veliko ljudje ga uživa v jutranjih šejkih, vendar naj vseeno omenimo, da ga ni priporočljivo uživati dolgotrajno.

Razstrupljanje z zeolitom – vse, kar morate vedeti

Na splošno velja, da je potrebno biti pri uživanju zeolita zelo previden, saj ima prekomerna uporaba lahko popolnoma nasproten učinek, kot si želimo. Večje količine lahko povzročijo resne vnetne odzive v črevesju in poškodujejo črevesno steno. Predvsem pa se je potrebno zavedati, da tudi ta čudežna kamnina vulkanskega izvora ni magično zdravilo, ki bi pozdravilo katerokoli bolezen.

Similar Posts:

admin

Back to top