Kako oprati fasado hiše?

Vsaka vrsta fasade sčasoma postane umazana, vendar lahko s visokotlačnim pranjem vašemu domu hitro povrnete nekdanjo lepoto. Različni visokotlačni čistilniki imajo različne sposobnosti čiščenja. Preden začnete s tlačnim pranjem, preberite dokumentacijo, ki je priložena stroju, in se prepričajte, da imate najboljši tlačni čistilnik za to delo. Naučite se, kako nastaviti stroj in kako izbrati pravilen vzorec pršenja. Nastavitve so odvisne od tega, ali uporabljate detergent ali izvajate visokotlačno čiščenje, pa tudi od vrste površine, ki jo čistite.

Ko končate s čiščenjem, ne pozabite s čisto vodo sprati preostalih ostankov mila ali čistilnega sredstva.

Ko gre za čiščenje fasade forum o gradbeništvu pove, da potrebujete naslednji material: tlačni čistilec, vrtno cev, zaščito za oči, žično krtačo (neobvezno), čistilo za fasado itd. Poleg priprave tlačnega čistilnika pripravite tudi delovno območje. Odstranite ovire, ob katere bi se lahko spotaknili ali ki bi se lahko zataknile za cevi. Izklopite napajanje zunanjih električnih vtičnic in napeljav ter jih zaščitite s plastičnim trakom. Obrežite rastline, ki se dotikajo zunanjosti hiše, nato pa zmočite in pokrijte vse rastline na delovnem območju. Zaprite bližnja okna in vrata.

Dobro je vedeti

Če imate dvonadstropno hišo, razmislite o investiciji v dodatke kot so pršilne konice in podaljški, ki so namenjeni čiščenju zgornjih nadstropij. Nikoli ne stojte na lestvi, da bi opravili visokotlačno pranje.

Varna uporaba visokotlačnega čistilnika

Upoštevajte varnostna navodila v priročniku za tlačni čistilnik. Splošne smernice vključujejo: stojite na stabilni površini, kjer imate dobro ravnotežje in trdno podlago. Nosite zaščito za oči, ki jo je določil proizvajalec tlačnega čistilnika. Tlačnega čistilnika na bencinski pogon ne uporabljajte v zaprtih prostorih ali na območju, ki nima ustreznega prezračevanja. Izpušne pline usmerite stran od vrat, oken in zračnikov.
Pri uporabi električnega tlačnega čistilnika naj bodo vsi električni priključki suhi in odmaknjeni od tal. Ne dotikajte se vtiča, če imate mokre roke.
Nikoli ne puščajte razpršilne pištole brez nadzora, medtem ko tlačni čistilnik deluje.

Bodite pozorni na to, kam usmerjate pršenje. Nikoli ne usmerjajte pršilne pištole proti ljudem, živalim ali rastlinam. Razpršilo ne uporabljajte v bližini električnih napeljav, virov električne energije in električnih vodov.

Opozorilo o svinčeni barvi

Ne umivajte stanovanja pod pritiskom, če menite, da je bilo pobarvano s svinčeno barvo. Običajno gre za hiše, ki so bile pobarvane pred letom 1978. Če želite ugotoviti, ali je bil vaš dom morda pobarvan s svinčeno barvo, kupite testni komplet ali se obrnite na strokovnjaka za pregled.

Čiščenje s tlačnim čistilnikom

Spodaj so navedeni splošni nasveti za čiščenje. Vedno upoštevajte navodila, ki so priložena tlačnemu čistilniku. Z nepravilno uporabo tlačnega čistilnika lahko poškodujete zunanjost hiše, zato v priročniku poiščite informacije o nastavitvah pršenja in o tem, kako daleč mora biti pršilna konica od površine, ki jo čistite. Pred čiščenjem preizkusite visokotlačno pršenje na neopaznem območju, da se prepričate, da nastavitev ne poškoduje zunanje površine.

Za močne madeže in umazanijo, ki se nabirajo na zunanjosti vašega doma, bo morda treba uporabiti čistilno sredstvo:

  • Uporabljajte samo detergente, ki so namenjeni visokotlačnim čistilnikom.
  • Za nanašanje detergentov uporabljajte nizkotlačni razpršilni vzorec.
  • Da bi se izognili nastanku prog na navpičnih površinah, detergent nanašajte od spodaj navzgor. Delajte po majhnih delih, ki jih zlahka prepoznate.
  • Pred izpiranjem pustite detergent na površini nekaj minut, vendar ga ne pustite, da se posuši. Po potrebi površino ponovno navlažite.
  • Ko končate z nanašanjem detergenta, odklopite dovod detergenta. Tlačni čistilnik nastavite na vzorec pršenja, ki je primeren za površino, ki jo čistite, in aktivirajte pršenje, da iz sistema odstranite ostanke detergenta.
  • Razpršite detergent in umazanijo, tako da začnete z vrha in se spuščate navzdol. Delajte po manjših delih.
  • Visokotlačni razpršilnik naj ne bo v bližini oken in zunanjih prezračevalnih odprtin.

Ne glede na vrsto zunanjosti, ki jo čistite, se izogibajte temu, da bi detergent ali voda prišla za zunanjo površino. Tukaj je več informacij o tlačnem pranju hiš za nekatere običajne zunanje površine:

Opeka in malta

Pred čiščenjem hiše poškodovane fuge prelepite in počakajte, da se premazi posušijo vsaj teden dni. Pred uporabo čistilnega sredstva opeko prepojite z vodo z nežnim pršenjem z nizkim pritiskom. Tako boste preprečili, da bi se detergent vpil v opeko. Postavite se stran od površine in s pršilom delujte navzgor. Ko končate s čiščenjem in se opeka posuši, lahko opazite belo snov v prahu, znano kot izcedek – ostanek soli, ki jo je vlaga izvlekla iz opeke. S suho žično krtačo zdrgnite izcedek. Če ostanki ostanejo, jih odstranite z vodo in krtačo z mehkimi ščetinami.

Obloge

Pred pranjem pod pritiskom popravite ali zamenjajte poškodovano oblogo. Z razpršilom ne smete priti v špranje, na primer okoli vrat in okenskih oblog. Če se plošče obloge prekrivajo, delujte čez najvišjo ploščo do tiste, ki jo prekriva. Izogibajte se pršenju pod spodnjimi robovi plošč.

Štukature

Popravite odlomke in razpoke na površini, pred pranjem pod pritiskom pa pustite, da se sušijo vsaj teden dni. Za zaščito teksture pri čiščenju štukature držite pršilno pištolo ali palico tako, da pršilo pada na štukaturo pod kotom 45 stopinj. Šoba naj bo od površine oddaljena vsaj 24 centimetrov. Če opazite madeže bakra ali rje, jih očistite z mehko krtačo in raztopino za odstranjevanje rje. Raztopino sperite z vrtno cevjo in čisto vodo.

Tlačno pranje žlebov

Morda bo treba očistiti tudi žlebove. Tlačni čistilec nastavite na visokotlačni razpršilni vzorec. Površine žlebov sperite s čisto vodo, da zmanjšate madeže in proge, ki jih povzročajo voda, detergent in umazanija, ki brizgajo z drugih delov hiše.

Zaključek projekta čiščenja

Ko ste hišo oprali z električnim strojem, okolico splaknite s čisto vodo, da razredčite ostanke detergenta. Poskrbeti boste morali tudi za tlačni čistilnik. Vaš priročnik mora vsebovati navodila za sprostitev vodnega tlaka, odvajanje tekočine iz črpalke in shranjevanje stroja. Upoštevajte ta navodila in se prepričajte, da je vaš tlačni čistilnik pripravljen na naslednji projekt čiščenja.

Similar Posts:

admin

Back to top