Odpravlja porumenelost zob in mozoljavost

Vsestransko zdravilno in kozmetično sredstvo postaja vse bolj priljubljeno. Povsem upravičeno, kajti kisli eliksir, kot ga imenujejo nekateri, vsebuje številne elementarne snovi, ki jih človekovo telo potrebuje vsak dan: vitamine, mineralne snovi, elemente v sledovih, balastne snovi in pektin, ki znižuje holesterol. Kislina spodbudi aktivnost črevesne flore in tako pospešuje delovanje prebave.

Kdor želi že zjutraj storiti kaj koristnega za svoje zdravje, prisega na kisov napitek, ki krepi odpornost. Tri do štiri žlice jabolčnega kisa in dve žlički medu zmešajte v kozarcu mlačne vode in spijte na tešče.

V kulinariki ima jabolčni kis posebno vlogo in daje jedem značilno aromatičnost. Iz vode, belega vina, jabolčnega kisa, lovorjevih listov, poprovih zrn, malo soli in drugih začimb zmešajte marinado za ribe, odlično se ujema z nežnim okusom ribjega mesa. Če boste kanček kisa dodali kostni juhi, boste močno izboljšali aromo. Zaradi snovi, ki jih vsebuje, so tudi stročnice, ohrovt in zelje laže prebavljivi.

Vitamini in minerali za kožo

Jabolčni kis je znano belilno sredstvo. Če usta redno izpirate s kisovo vodo, boste sčasoma odpravili neprijetno porumenele zobe in nasmeh bo spet bolj sproščen. Pri težavah s kožo – za odpravljanje mozoljev in ogrcev – ga lahko uporabite v parni kopeli za obraz ali pa ga nekaj žlic preprosto dodajte kopelim. Kožo oskrbi z vitamini, minerali in elementi v sledovih, obenem pa jo dezinficira. In ko v trgovini stojite pred polnimi policami in se ne morete odločiti, katero vrsto jabolčnega kisa bi kupili, pretresite steklenice. Če se usedlina dvigne in postane kis moten, vsebuje pomembne dragocene snovi naravnega kisa. Če tekočina ostane bistra, je večina snovi iz kisa izfiltrirana. Tak ima v škodo kakovosti in zdravilnega učinka zgolj lepši videz. Zaprte steklenice s kisom hranite v hladnem, suhem in temnem prostoru, za odprte pa je najprimernejša hramba v hladilniku.

Lepotni in zdravilni pripravki

Kisova voda po kopanju v bazenu: Hlapi klora škodijo lasišču, lasje postanejo porozni in krhki. S kisovo vodo lahko večino škode hitro popravite. Steklenici mlačne vode dodajte dve žlici kisa in umite lase splaknite s kisovo vodo: neguje lasišče in lase, obenem pa jim vrne sijaj. Kis proti glavobolu: Vodo in kis v enaki količini segrejte in inhalirajte skozi nos približno pet minut. Pomaga tudi kisov obkladek, če papirnat robček namočite v kis, ga položite na čelo in sence ter ovijete z brisačo. Lajšanje mišičnih in revmatičnih bolečin: Nategnjene mišice in revmatične bolečine lahko ublažite z obkladki. Krpo namočite v jabolčni kis in položite na oboleli predel, ovijte s suho brisačo in počivajte. Obkladek pripravite nekajkrat na dan.

Similar Posts:

admin

Back to top