Otroška soba

Opremljanje otroške sobe je zagotovo eno najzahtevnejših opravil, saj želimo najmlajšemu omogočiti čim prijetnejše bivanje. Kako bomo izbrali, je odvisno od njegove starosti, ne glede na leta pa mu privoščimo udobno posteljo in poskrbimo za živahno opremo. To mora biti spodbuden prostor, v katerem bo lahko zaživel sebi primerno.

Otroška soba mora biti zasnovana tako, da jo bo lahko sam dopolnil. Izkušnje kažejo, da je treba prisluhniti vsakemu otroku posebej, upoštevati njegove želje, hkrati pa ga z oblikovanjem spodbudnega prostora usmerjati, da se zave svojih odlik. Pri izbiri pohištva se je smiselno osredotočiti na naravne materiale, zelo pomembno je tudi, da je dobro osvetljena.

Ustvarjalni nered

Pri opremljanju moramo paziti na varnost in zato zaščititi ostre robove, vtičnice, različne predmete, s katerimi bi se lahko poškodoval, in podobno. Elementi naj bodo prijazni, talne površine pa mehke. V sobi otroka, ki obiskuje prvi razred, povečini že vlada nered. Z igro zlaganja igrač v velike praktične škatle, ki jih porinemo pod posteljo, ga spodbudimo k pospravljanju.

Pri opremljanju sobe za majhne otroke je ključna tudi funkcionalnost. Ne pretiravajmo s pohištvom, ampak ga raje sproti dodajajmo. Ne pozabimo pa na nepogrešljivo nočno lučko.

Soba za druženje

Šolarji preživijo v svoji sobi več časa: igrajo se, delajo naloge in se družijo s prijatelji. Uredimo jo tako, da prostoru za spanje in shranjevanje dodamo kotičke za vsako od omenjenih dejavnosti – delo, druženje in zabavo.

Sodobno pohištvo je večinoma oblikovano tako, da raste z otrokom. Površine, na katerih se bo najprej igral in risal, se pozneje spremenijo v pisalno mizo. Zraven sodi dober stol: oboje mora biti nastavljivo po višini. K pisalni mizi postavimo predalnik ali police za knjige in zvezke, seveda je treba najti prostor še za računalnik in namizno svetilko. Če je soba dovolj velika, dodajmo na steno šolsko tablo. Še vedno naj bodo v prostoru tudi najljubše igrače, vendar naj ne ovirajo otroka na postelji med spanjem.

Pri nakupu postelje nikar ne skoparimo, naj veljajo enaka merila kot takrat, ko jo kupujemo zase. Ogrodje iz naravnih materialov in kakovosten posteljni vložek naj bosta temelj velike postelje. Posteljnino pa si bo izbral sam.

Pri opremljanju sobe za šolarja je treba upoštevati tudi njegove želje, saj pri teh letih že dobro ve, kaj mu je všeč in kaj ne.

Similar Posts:

admin

Back to top