Ugodno ogrevanje

V težkih gospodarskih časih mnoge družine iščejo načine, kako zmanjšati mesečne stroške in s tem prihraniti nekaj denarja za prijetnejše dejavnosti, kot so počitnice ob morju. Pri tem veliko gospodinjstev ugotovi, da izdatki za ogrevanje predstavljajo enega izmed največjih tekočih stroškov.

Za zmanjšanje stroškov ogrevanja obstaja več načinov. Prvi, najenostavnješi, najhitrejši in najcenejši, je uporaba zdrave pameti v vsakdanjem življenju. To pomeni, da v sezoni ogrevanja zapiramo okna in vrata, zračimo pa v najtoplejšem delu dneva in to pri na stežaj odprtih oknih za nekaj minut. Seveda tudi pazimo, da ne ogrevamo prostorov, ki jih sploh ne uporabljamo in raje oblečemo pulover več, kot pa da dodatno odpremo radiator.

V primeru, da želimo še nekoliko večje prihranke, pa smo običajno primorani v nekoliko večje investicije. V Sloveniji se še vedno veliko hiš ogreva na kurilno olje, katerega cene nezadržno rastejo in s tem tudi stroški ogrevanja. Na srečo živimo v državi, ki je zelo bogata z gozdom, ki predstavlja ugoden vir lesne biomase za ogrevanje. Lesna biomasa je na voljo v več različnih oblikah, od klasičnih polen, ki so jih uporabljali že naši stari starši, do trenutno najbolj sofisticirane oblike, to so lesni peleti.

Ogrevanje s peleti je vse bolj popularno, saj ob ne preveč veliki investiciji znižamo stroške ogrevanja tudi za več kot polovico v primerjavi z kurilnim oljem. Dodatna prednost je, da omogoča podobno raven udobja, kot ogrevanje na kurilno olje, saj je običajno potrebno zalogovnik napolniti le enkrat tedensko, peč pa očistiti približno enkrat na mesec.

Vlaganje v sodobne oblike ogrevalnih kotlov je v današnjih razmerah zelo smotrno dejaje, saj se investicija povrne že v nekaj letih, kar pomeni, da so donosi mnogo večjo, kot pri bančnih depozitih ali delnicah.

Ena izmed najboljših možnosti so vsekakor smrekovi peleti brez lubja.

Similar Posts:

admin

Back to top