Kaj je luskavica in kako jo odpraviti?

Redno se soočamo z raznimi boleznimi in tegobami, pri tem pa prednost dajemo tistim, ki so bolj grozeče za splošno zdravje in počutje. Hkrati imamo opravka z nekaterimi nevšečnostmi, ki morda niso neposredno grozeče za zdravje, so pa neprijetne in bi se jih radi rešili. Takšna je tudi luskavica, ki je vsekakor neprijetna, čeprav tudi na dolgi rok ne vodi v kakšne omembe vredne zdravstvene komplikacije.

Luskavica je kronična vnetna bolezen, ki se pojavi predvsem na koži, čeprav lahko prizadene tudi druge organe. Med značilnimi simptomi izstopata rdečica in srbečica, značilne pa so tudi druge spremembe na koži. Luskavica se lahko pojavi v vsakem življenjskem obdobju, najpogosteje pa ob koncu najstniških let ali okoli 60. leta starosti. Najbolj značilna je rdečica na koži komolcev, kolen in lasišča ter po hrbtu, a seveda se lahko simptomi pojavijo tudi drugod, poleg tega se lahko zgodi, da luskavico spremljajo še težave s sklepi in očmi.

Kaj povzroča luskavico?

Vzroki za luskavico niso povsem pojasnjeni. Verjetno gre za motnjo v delovanju imunskega sistema, ki se odzove na ta način. Luskavica ni nalezljiva, je pa v določeni meri dedno pogojena, tako da je moč oblikovati vsaj nekatere dejavnike tveganja za razvoj bolezni.

Med dejavniki tveganja so sicer tudi tisti, ki jih običajno družimo v skupini posledic nezdravega življenjskega sloga. Na luskavico lahko na primer vplivata alkoholizem in stres.

Kako lajšati simptome in zdraviti luskavico?

Luskavica je kronična bolezen, pri kateri se simptomi ponavljajo skozi leta, tako da lajšanje simptomov ne bo nujno povsem učinkovito pri odpravljanju kasnejših težav. Vsekakor pa je treba pristopiti k težavi in se odločiti za zdravljenje, navsezadnje tudi zato, ker imamo na voljo široko paleto možnosti na tem področju. V večini primerov se luskavica s simptomi pokaže le na manjšem področju, zato so možni posegi za lokalno zdravljenje, obstajajo pa tudi možnosti za sistemsko zdravljenje v primeru, da se simptomi pojavljajo preko celega telesa in prizadenejo tudi druge organe.

Najpogostejši ukrep je zdravljenje z lokalnimi kortikosteroidi, ki obnavljajo kožo in odpravljajo posledice luskavice. So zelo učinkoviti pri lokalnem zdravljenju in lahko hitro odpravijo simptome bolezni, zato so običajno prva izbira v boju proti luskavici. Simptome luskavice blaži tudi vitamin D3, zato je možno ukrepati tudi z jemanjem ustreznih pripravkov s tem vitaminom.

Proti luskavici se uporabljajo še druga sredstva, ki s svojimi sestavinami pomagajo pri obnavljanju kože in lajšanju simptomov. Prav tako je lahko učinkovita fototerapija, ki se uporablja pri luskavici na večji površini. Gre za obsevanje s svetlobo, ki lahko zaustavi vnetje in luščenje kože.

V primeru, da imamo opravka s težjo obliko luskavice, ki prizadene večjo površino kože in tudi druge organe, se običajno pripravi drugačen načrt zdravljenja s sistemskim pristopom.

Similar Posts:

admin

Back to top