Moda starega pohištva

Zaradi velikega povpraševanja so močno poskočile cene stilne stanovanjske opreme. Prebivalci nekaterih zahodnoevropskih dežel se navdušujejo za novost. Pravijo, da se modernistične slike lepo podajo k pohištvu iz osemnajstega stoletja. Abstraktne podobe torej krasijo salone v slogu Ludovika XIII., prastare črnske maske pa se uveljavljajo v sodobno urejenih stanovanjih.

Pred leti sta mlada pariška zakonca podedovala po stari teti neurejeno, zapuščeno in prašno stanovanje s starinsko opremo. Hotela sta se je iznebiti, zato sta poklicala strokovnjaka za take reči, ker sta menila, da bi nemara dobila za staro opremo vsaj del tistega, kar bi potrebovala za televizor in hladilnik. Strokovnjak si je najprej ogledal stol, potem predalnik in omaro. Čudil se je bolj in bolj, nato pa je zakoncema ponudil trideset milijonov frankov, ker je bilo pohištvo v vseh treh sobah izdelano v slogu Ludovika XIII.

Tako kot v Franciji se tudi v Italiji, Angliji in še nekaterih drugih zahodnoevropskih deželah stopnjuje zanimanje za staro pohištvo, ker pravijo, da se moderni uporabni predmeti izvrstno skladajo s fino oblikovanimi kosi stilnega pohištva.

Med obema vojnama je bilo po svetu le malo zanimanja za staro pohištvo. Izjema so bili redki ljubitelji in poznavalci starin. Tako je stala masivna miza iz prejšnjega stoletja še leta 1939 dobrih 600 frankov, zdaj pa prodajajo take reči po 200.000 frankov. Nekaj podobnega je s starimi predalniki, naslanjači in z drugimi pohištvenimi predmeti.

Po svetu se zanimajo zlasti za starinsko francosko pohištvo, katerega stroge linije niso po mnenju estetov prav nič v nasprotju z deli abstraktne in nadrealistične umetnosti. Francija je znana kot dežela najboljših mojstrov v strokovni obdelavi lesa. Oče in sin Jacob sta pred sto leti izdelovala pohištvo, ki ga dandanašnji glede na vrednost in spričo mode plačujejo z milijoni frankov. Staro pohištvo pa je tudi izredno trpežno, ker je les izvrstno obdelan. Pravijo, da je treba staro pohištvo le očistiti ter tu in tam kaj popraviti pa je videti kot novo.

Razen za staro pohištvo se v zahodnoevropskih deželah navdušujejo tudi za sodobno črnsko umetnost. Šele dobrih deset let je minilo od »odkritja« te umetnosti, zdaj pa se je že uveljavila v mnogih lepo urejenih salonih. Pravijo, da se črnska umetnost izvrstno sklada z najmoderneje urejenimi stanovanji. Tudi starinski predmeti, ki so jih izdelali davni afriški umetniki in so jih raziskovalci odkrili v votlinah in na drugih zgodovinskih najdiščih, dosegajo na zahodnoevropskem trgu starin visoko ceno. Posmrtna maska iz nekega afriškega plemena je stala pred desetimi leti 60.000 frankov, zdaj pa dosega že petkratno ceno. Združitev izdelkov črnske umetnosti, gotskega sloga in sodobnih podob je po mnenju zagovornikov novega okusa, ki se je zasnoval v Parizu, posrečena umetniško-estetska kombinacija.

Similar Posts:

admin

Back to top