Vrtno pohištvo

Poletni kotiček na prostem si je večina, ki ima to možnost, najbrž že uredila. Nekaj vročih dni je namreč že za nami in prav prijetno je bilo posedeti v senci dreves ali kakega drugega senčila. Najhujša vročina pa še pride, vsaj tako nam obljubljajo vremenoslovci, torej je še čas, da si uredimo sobo na prostem.

Šele ko začnemo vrtno pohištvo in druge dodatke za teraso, balkon ali vrt uporabljati, ugotovimo, kaj bi bilo treba nadomestiti z novim, kateri kosi vrtnega pohištva še manjkajo, pa tudi kaj potrebuje osvežitev, na primer z novimi blazinami, pogrinjki ali prtom.

Naravni ali umetni materiali

Pri nakupu vrtne garniture je običajno najtežja odločitev, kateri material izbrati. Težko je namreč pustiti garnituro iz lesa na de-žju, veliko laže prenesemo, če se to zgodi pohištvu iz plastike. Resda je les precej bolj občutljiv kot umetni materiali, vendar je zaradi vse boljše sodobne tehnologije tudi vse bolj vzdržljiv in odporen proti vremenskim nevšečnostim.

Zelo priljubljeno pri nas in v tujini je vrtno pohištvo iz tikovega lesa. Tega pridobivajo iz drevesa z botaničnim imenom Tectona grandis, ki izvira iz južne in jugovzhodne Azije. Tik je svetlo rjave barve, na zraku potemni in dobi rdeče rjavo barvo. Vrtno pohištvo iz tika, ki ga imamo na prostem, se zaradi ultravijoličnih žarkov in dežja stara in postaja srebrno sivo. To barvo tudi obdrži, še zlasti, če ga občasno očistimo z milnico in vodo. Lahko pa ga tudi zaščitimo s tikovim oljem. Tikov les je zelo trpežen. Odporen je proti vlagi in sončnim žarkom, zato vrtno pohištvo iz tika lahko pustimo na vrtu ali terasi.

Ob tiku je med tropskimi vrstami lesa za vrtne garniture priljubljen tudi bambus, ki prav tako raste v oddaljenih deželah jugovzhodne Azije. Bambusov les je lahek, trd in prožen ter vsestransko uporaben.

Zanimivo alternativo različnim tropskim vrstam lesa predstavlja vrtno pohištvo iz lesa robinije (Robinia pseudoacacia L.), ki sodi v družino metuljnic (Fabaceae). Poznamo jo tudi pod imenom akacija. Izvira iz Severne Amerike, v Evropo pa jo je prinesel francoski botanik Jean Robin leta 1600, po katerem je tudi dobila ime. Danes sodi med najbolj razširjene gojene drevesne vrste na svetu.

Robinijo že na daleč prepoznamo po redki, zračni in okrogli krošnji ter po ostrih, približno dva centimetra dolgih bodicah in belih, dišečih cvetovih, ki privabljajo tudi čebele. Uspeva v rodovitnih tleh, v katerih lahko dobro razvije koreninski sistem. Ta navadno ni globok, če pa so tla ustrezna, lahko korenine poženejo tudi do sedem metrov globoko. Pri nas le redko preseže višino 20 metrov. Zelo dobro prenaša onesnažen zrak, zato jo pogosto sadijo tudi v mestih. V Sloveniji je najbolj razširjena v Prekmurju in na Primorskem. Les robinije je kakovosten in odporen, cenjena pa je tudi kot okrasno drevo.

Če nas kakovostne in odporne vrste lesa ne prepričajo, se lahko odločimo za različne umetne materiale. Z zanimivimi in modnimi blazinami so lahko tudi povsem običajni beli plastični stoli lepi in udobni. Seveda imamo na izbiro mnogo drugih zanimivih kombinacij umetnih materialov in kovine. Vrtne garniture iz umetnih materialov v kombinaciji s kovino ponujajo zdaj tudi številna pohištvena podjetja, zanje pa jih oblikujejo priznani oblikovalci. Če se torej odločimo za »plastiko«, lahko nastane zelo modna soba na prostem. H kovini se lepo podajo modra, rdeča, rumena, oranžna in zelena barva. Običajno so v teh živih odtenkih naslonjala in sedala vrtnih stolov, ki so izdelana iz umetnih mas, videti pa so kot drobno prepletena mrežica.

Modne in priljubljene so tudi vrtne garniture, ki po videzu spominjajo na pleteno pohištvo iz ratana ali bambusa, dejansko pa so izdelane iz sintetične vrvice, ki so jo poimenovali hularo. Ta material je zelo odporen proti dežju, sončnim žarkom, kloru in soli. Prav tako ga je mogoče popolnoma reciklirati.

Čiščenje in vzdrževanje

Največ težav nam povzročata čiščenje in vzdrževanje vrtnega pohištva, še zlasti če je izpostavljeno soncu in dežju. Prav zaradi tega se marsikdo odloči za vrtno pohištvo iz umetnih materialov, čeprav se po nekaj letih uporabe tudi na teh poznajo posledice sonca, dežja … Plastično vrtno pohištvo lahko očistimo z vodo in detergentom za pomivanje posode. Če pa to ne deluje, lahko uporabimo kaj bolj agresivnega, prav tako iz domače zaloge za čiščenje kopalnic.

Platnene dele vrtne garniture očistimo s krtačko in milnico ter speremo z vodo. Potem pa pustimo, da se posuši na zraku.

Kovinsko garnituro očistimo s krpo, ki smo jo namočili v mešanico vode in blagega detergenta. Rjo pa zbrusimo s smirkovim papirjem, nato pa to mesto premažemo z zaščitnim premazom, ki bo zaustavil rjavenje.

Vrtno garnituro iz lesa je dobro zaščititi enkrat na leto. S tikovim oljem lahko poleg vrtne garniture iz tikovine zaščitimo tudi garnituro iz lesa cedre, mahagonija, bora in hrasta.

Nekaj novega in nekaj starega

Vsako leto si najbrž ne bomo privoščili nove vrtne garniture, saj naj bi vsaka garnitura vzdržala nekaj let. Seveda pa lahko kupimo nekaj novih dodatkov, s katerimi bomo osvežili vrtni kotiček. Omislimo si lahko nove blazine, nov prt na vrtni mizi, nove pogrinjke in podobno

Med poletne barve sodijo vsi živi odtenki, ki si jih ne upamo uporabiti v stanovanju. Rdeča, oranžna, rumena, zelena, vijolična in različne kombinacije teh barv. Ne pozabimo na vzorce, ob romantičnih cvetličnih (ki so letos lahko tudi zelo veliki) do črt, geometrijskih likov in vzorcev s pridihom vzhoda.

Similar Posts:

admin

Back to top