Oblazinjeno pohištvo

Pri oblazinjenem pohištvu, ki je vsako leto razstavljeno v Milanu, je težko govoriti o splošnih trendih. Te namreč vodilna podjetja z vsako predstavitvijo sama ustvarjajo oziroma določajo. Pravzaprav so sedežne garniture in počivalniki mnogokrat pravi umetniški objekti ali vsaj skrbno zasnovani kosi s svojimi zgodbami.

 

Z najbolj izstopajočo zgodbo o Afriki se je na letošnjem milanskem pohištvenem sejmu zapisalo v spomin podjetje Moroso. In zakaj prav Afrika? Kakor odgovarja Patrizia Moroso, gre za celino z bogato tradicijo, ustvarjalnostjo in materiali, vse to pa jim je bilo vir navdiha. Pa ne zgolj to. Pri nastajanju kolekcij so sodelovali afriški umetniki in oblikovalci, nekatere tkanine so bile izdelane v Afriki pri lokalnih izdelovalcih. Tako je nastala kolekcija Madame Dakar, ki sta jo zasnovala Bibi Seck in Ayse Birsel. Uporabila sta tradicionalno tehniko pletenja, s katero v Afriki izdelujejo ribiške mreže. V barvite afriške vzorce in odtenke so oblekli svoje nove kreacije ali preoblekli stare tudi drugi Morosovi stalni sodelavci, kot so oblikovalci Ron Arad, Patricia Urquiola, Tokujin Yoshioka. Zadnji je zanj pripravil sedežni element z imenom Paper Cloud, ki je v celoti izdelan iz papirja. Na sejmišču je bil na ogled prototip, ki pa ga bodo verjetno izdelovali v tkanini.

Druga podjetja so nastopila z manj vpadljivimi zgodbami, a nič slabšimi oblikovalci in oblikami. Tako kot je v stanovanju vse bolj zabrisana meja med prostori in so različni kosi pohištva uporabni v različnih prostorih, je vse več pohištva namenjenega notranji in zunanji uporabi. Pri oblazinjenem ta trend sicer ni tako izrazit, a se je nekaj proizvajalcev ogrelo zanj. Da gre za eno takšnih sedežnih garnitur, že od daleč opozarja žičnato ogrodje, zapolnjeno z mehkimi blazinami, za katero so se odločili pri podjetju Varaschin. Tudi Gervasonijevo sedežno pohištvo se lahko uporablja na terasi ali v dnevni sobi, čeprav zofa, ki jo je oblikovala Paola Navone, na prvi pogled deluje kot tipična predstavnica mehko oblikovanih sedežnih garnitur, pri katerih ni ostrih linij, to pa še poudarjajo zunanji šivi. Med pisanimi zofami podjetja Futura smo našli tudi model Slim, ki je delo slovenskega oblikovalca.

Kar nekaj pozornosti je vzbudil razstavni prostor oblikovalca Arika Bena Simhona, ki prihaja iz Tel Aviva. Med drugim je predstavil kolekcijo napihljivega oblazinjenega pohištva.

Čeprav bi na splošno lahko rekli, da sta na letošnjem milanskem pohištvenem sejmu še vedno prevladovali bela in črna barva, ki so jima dodali zemeljske odtenke, pa je bilo pri oblazinjenem pohištvu, vsaj pri vodilnih blagovnih znamkah s tega področja, na ogled vse prej kot črno-belo povprečje. Zelena, rdeča, oranžna, vijoličasta, modra ali kar vse naštete skupaj so se bohotile z mehkih zof, počivalnikov in drugih oblazinjenih delov. Oblike so lahko še vedno pravilne in minimalistične, vse več pa je že na videz udobnih sedežnih garnitur, ki nimajo strogih linij, ampak so poudarjeno mehke in kar vabijo v svoj objem. Največ jih je lepo zaobljenih in brez ostrih robov. Da oblazinjeno pohištvo ne pritegne zgolj z barvo, je odločilna predvsem bolj ali manj izvirna ideja oblikovalca.

Similar Posts:

admin

Back to top