Nam je vsem v pogubo!

Razveseljuje, koristi zdravju, lepoti in duši – čokolada je več kot porcija sreče, ki se raztopi v ustih. Nekateri znajo srečo dobro opisati: tehta 100 gramov, je podolgovata, rjava in sladka. Ublaži ljubezenske bolečine, stres pred izpiti, zimsko depresijo in prija vedno: pred jedjo ali po njej.

Da čokolada daje energijo, je dobra novica, ki so jo poznali že Azteki. Vojakom so jo ponudili pred bitkami, le da zmleto in penasto zmešano z vodo in čilijem. Dviguje moralo in je zdrava za organizem, če jo uživamo zmerno. Slaba novica pa je, da v prevelikih količinah redi. V mnogo raziskavah se je pokazalo za napačno, da naj bi bila zapeljiva poslastica kriva tudi za mozolje, karies in podobne težave. Slabega slovesa si pravzaprav ne zasluži, saj nekateri trdijo, da že njen vonj krepi imunski sistem. Kdor jo želi jesti in ne le vonjati, naj ne ima slabe vesti. Čokolada namreč vsebuje polifenole (veliko jih je tudi v rdečem vinu in zelenem čaju), ki preprečujejo srčni infarkt in rakava obolenja. Večji ko je delež kakava, več je v njej zdravilnih snovi. Raziskave tudi kažejo, da so polifenoli v kakavu učinkovitejši od vitaminov C in E. V čokoladi najdemo tudi nekatere pomembne mineralne snovi, kot so kalij, magnezij in krom, potrebne za ohranitev mišične mase, dobro delovanje presnove in preprečevanje stresa. Kakavovo maslo vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki uravnavajo raven holesterola. Čokolada je po mnenju strokovnjakov zdrava celo za zobe (če jih redno čistimo): snovi iz kakavovih zrn in mlečne beljakovine zmanjšujejo karies.

Nastanek hormona sreče

Ob ugodju, ki ga daje, nastaja v organizmu serotonin, hormon sreče. Krepi ustvarjalnost in psihično ravnovesje, ki je ogroženo predvsem v pustih zimskih mesecih. Znanstveniki so našli v čokoladi celo opiatom podobne snovi in feniletilamin, ki preplavi telo takrat, ko se človek zaljubi. Od tod izvira tudi znani rek, da je čokolada duševna hrana, kljub temu pa ne povzroča zasvojenosti. Kdor bi se hotel z njo omamiti, bi je moral pojesti več kilogramov naenkrat!

Katera je najboljša?

 

Osnovni sestavini vsake čokolade sta kakavovo maslo in kakavov prah. Kaj je poleg sladkorja in smetane v receptih, največkrat ostane skrivnost proizvajalcev. Posebno plemenita je tista, ki vsebuje čisto kakavovo maslo, cenejše sorte pa so največkrat izdelane z drugimi maščobami. Najbolj zdrava je temna čokolada, ki vsebuje največji delež kakava (70–85 odstotkov) in najmanj maščob (30–35 odstotkov). Bela, ki nima skoraj nič kakava, je prava sladkorna bomba (55 odstotkov). Kot zdrav nadev veljata krispi in riž, za sladokusce so primerne čokolade z rozinami in lešniki, ki so dober vir vitamina B, kalija in polifenolov. Čokoladne sladice v kombinaciji s sadjem so dober vir mineralov in vitaminov.

Similar Posts:

admin

Back to top