Dvakrat hitreje za polovično ceno

Linux v produkciji celovečernih filmov s trga izriva operacijski sistem Silicon Graphicsov irix, Microsoftov windows in Applov os X. Največ namiznih računalnikov z linuxom imajo pri družbah Dreamworks in Industrial light & Magic (ILM), pa Disney, Flash film, Hammerhead productions, Rhythm & hues studios, Sony pictures imageworks, Tippett studio, Digital domain in Pixar. Letošnjega 18. februarja je bila v Los Angelesu prvič enodnevna filmska konferenca z naslovom Linux film group symposium v okviru tridnevnega srečanja Creative cow west 2003. Na prireditvi so se zbrali predstavniki vseh zgoraj naštetih podjetij, z izjemo Digital Domain in Pixarja, ki sta imela težave z uskladitvijo prenatrpanega urnika svojih predstavnikov. Bistvo: izmenjava mnenj in predstavitev informacijskega prehoda na linux za animacijo in posebne učinke.

Kaj delajo največji studii z linuxom

Do lani, ko se je linux dokončno prebil v svetovni filmski Meki, je deloval v »ozadju«. Uporabljali so ga za podobe, ki so jih pred tem ustvarili ali obdelali v drugih sistemih. Nathan Wilson, tehnični vodja programske opreme za linux v studiu Dreamworks, je govoril o težavah in rešitvah, ki so jih imeli kot zagovorniki linuxa na vseh stopnjah produkcije – od umetnikovega namiznega računalnika (tudi za optično branje ročnih skic in risb ter maket trirazsežnih modelov) do končnega prenosa na filmski trak. Dreamworks ima v produkciji dvodimenzionalne animirane filme Sinbad, Sharkslayer in Over the Hedge ter trirazsežno animirane filme Shrek 2 in Madagaskar. Veliko je povedal tudi tehnični nadzornik Dan Novy (Flash film works), ki je sodeloval pri filmih Death to smoochy, Collateral damage, Pluto Nash, Deep blue sea in Red planet. Prisotnim je razložil, kako so integrirali nove tehnologije v utečeni proces in razvili programe rayz, liberty 64, digital fusion inlightwave.

ILM je pred nedavnim skupnosti uporabnikov in razvijalcev linuxa dal na voljo pod odprto kodo interni datotečni format openexr, ki so ga razvili za lastne potrebe. Rod Bogart, programski razvijalec, je povedal, zakaj je openexr primeren za shranjevanje visoko dinamičnega razpona slik v kompresirane datoteke brez izgub v kakovosti ter kako pri njih uporabljajo v produkcijskem procesu slike z več kot 8-bitno barvno globino. ILM je najbolj znan po učinkih v vseh do zdaj posnetih filmih vesoljske sage Vojna zvezd, v Harryju Potterju ter trilogijah Jurski park in Terminator.

Similar Posts:

admin

Back to top