Zaščitimo kožo pred mrazom

Suha koža slabo prenaša temperaturne razlike, ki jim je izpostavljena, ko gremo iz ogrevanih prostorov na mraz na prostem. Namesto, da bi žleze pospešeno izločaje loj, in kožo obdale z zaščitnim plaščem in ji pomagale prestati ta naporen letni čas, upočasnijo svoje delo že, ko temperature padejo pod osem stopinj Celzija. Zaščitni sloj na koži postaja vedno bolj tanek, koža luskinasta in suha. Posledica so srbenje, rdečica in utrujen videz kože. Prizadeta pa ni le koža na obrazu, ampak tudi na drugih delih telesa, zlasti na rokah in nogah. Tako izsušeni koži bo pomagala le dobra krema, ki ustreza našemu tipu kože. Maščoba je v hladnih mesecih najboljša zaščita. Za suho kožo so primerne kreme z oljem iz osata, ker vsebujejo linolno kislino, ki jo koža v majhnih količinah sama izloča in ki preprečuje izhlapevanje vlage. Zato je koža nežna in prožna. Če pa je naša koža občutljiva, so zanjo primerne kreme, ki ohranjajo toploto, na primer, kreme z mandljevim oljem. Kreme z mandljevim oljem so primerne za vse tipe kože, saj kot nevidna »topla obleka« varujejo kožo, odbijajo dež in mraz, vitamin E v olju pa koži pomaga ohranjati vlago. Najbolj zahtevna je pravilna nega mešane kože. Večina krem je za ta tip kože premastnih, zato se lahko pojavijo mozolji. Učinkovita naj bi bila krema iz olja pečk kutine, saj je bogato s snovmi, ki koži zagotavljajo vlago.

Kožo na obrazu in rokah je dobro namazati pol ure pred odhodom na prosto in ji dati dovolj časa, da kremo vpije.

Zaščitimo tudi roke

Za roke je zima naporen čas. Če jih bomo pravilno negovali, bodo brez poškodb prestale mraz. Poleg mazanja z običajnimi kremami za roke, jim privoščimo še nekaj eksotike: kokosovo olje. Sestavljeno je iz kratkih maščobnih verig, ki pri sobni temperaturi ne postanejo tekoče, ampak čvrste kot krema, kar je velika prednost. Zaradi tople kože se olje topi, koža ga lahko vsrka, hkrati pa na njej ustvari zaščito.

Če je mraz na rokah že pustil sledi, si pomagamo s kamilico. Prav tako naj bi bilo koristno olje iz rakitovca. Žareče oranžne jagode niso bogate samo z vitaminom C, ampak imajo tudi uporabno jedro. Olje iz jedrc vsebuje mešanico linolne, linolenske in palmitolenske kisline, ki v najkrajšem času popravi poškodbe na koži zaradi mraza.

Similar Posts:

admin

Back to top