Napenjanje, posledica zdrave prehrane

Redno berem Ono, zato vas prosim za nasvet. Naj vas poskušam vprašati čim krajše: moja hči je najstnica, njen problem je povezan s prebavo. Mučijo jo zelo hudi plini, ki so zelo smrdeči in moteči tako zanjo kot za okolico. Zdrava prehrana je pri njej nepogrešljiva.

 

Spletna stran ricette bimby vam predstavlja izdelek vorwerk, s katerim lahko pripravite zdrave, okusne jedi, primerne ža vaše težave.

 

Zanima me, kaj to pomeni za prebavo, čeprav moram poudariti, da se sicer zelo trudi za zdravo prehranjevanje, vsaj misli, da je tako. Uživa živila brez maščob, zelo malo mesa ali skoraj nič. Je pretežno zelenjavo in sadje. Naj povem še to, da ne kadi in ne pije alkohola. Prosim vas za nasvet. Ali potrebuje specialistični pregled ali lahko poskusimo še s kakšno posebno prehrano? Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav! Naj vas kar na začetku potolažim, da ni s prebavo vaše hčere predvidoma nič narobe in ne potrebuje nobenega dodatnega specialističnega pregleda. Plini (vetrovi) so posledica normalnega prebavljanja. Nastanejo, kadar se hrana ne razgradi popolnoma v želodcu in tankem črevesu in pride neprebavljena v debelo črevo. Tam njeno razgradnjo nadaljujejo številne črevesne bakterije, ki ob tem proizvajajo različne pline. Najpogostejši so dušik, ogljikov dvokis, kisik, metan in žveplov sulfid. Zadnji je izvor neprijetnega vonja pri vetrovih. Osnovne sestavine hrane so beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Prve se v celoti prebavijo v želodcu in tankem črevesu, nekateri ogljikovi hidrati pa so težje prebavljivi (vlaknine – celuloza, pektin) in se v debelem črevesu nadaljuje razgrajevanje, ob čemer pogosto nastajajo neprijetni plini. Glavni izvor ogljikovih hidratov v hrani je rastlinskega izvora (sadje in zelenjava). Nekateri vsebujejo še prav posebno veliko vlaknin, denimo zelje, cvetača, ohrovt, fižol in grah. Zato ni nič nenavadnega, da ima vaša hči ob uživanju zdrave prehrane, bogate s takšnimi živili, težave z napenjanjem. Svetujem vam, da morda kljub vsemu količinsko nekoliko omeji njihovo uživanje (predvsem tiste, kjer se sprošča žveplov sulfid – stročnice); pri kuhanju lahko zelenjavi dodate nekaj kumine. Popije naj dovolj tekočine (vode, zeliščnih čajev – vsaj en liter na dan), med drugim denimo nekaj decilitrov komarčkovega čaja. Njena prehrana naj bo mešana, saj za normalno rast in razvoj, še posebno odraščajočega otroka, niso dovolj le ogljikovi hidrati. Zaužiti mora tudi dovolj beljakovin in maščob. Kakršno koli pretiravanje, tudi za zdravje, je včasih lahko škodljivo!

Similar Posts:

admin

Back to top