Drugačen vpliv na ženske

Drugačen vpliv na ženske

Pri testiranju novih zdravil sodelujejo pretežno moški, čeprav so ženske pogosto bolj občutljive za mnogo zdravilnih učinkovin in se večkrat spoprijemajo s stranskimi učinki. Ko pride novo zdravilo na trg, se lahko pokažejo pri ženskah drugačni učinki, kot je bilo predvideno. Nekaj razlogov: telesna teža in velikost moških in žensk je težko primerljiva; pri ženskah je delež maščobe v telesu večji; moški imajo več krvi, ki se tudi hitreje pretaka po telesu; prehod hrane iz želodca do črevesja je pri moških hitrejši, zato je učinek zdravil, ki so topne v tankem črevesju (denimo antirevmatiki, uspavala), krajši; snovi, ki redčijo kri in preprečujejo možgansko kap ali srčni infarkt, so pri ženskah manj aktivne; nasprotno pa imajo zdravila za zniževanje krvnega tlaka nanje močnejši vpliv in enaki odmerki kot za moške lahko povzročijo razbijanje srca. Ženske se nerade udeležijo raziskav, ker morajo upoštevati mesečni ciklus, in tudi iz strahu, da bi bile nevede noseče in bi testi škodili otroku.

Avtogeni trening

Če ste morda dvomili o učinku avtogenega treninga, znanstveniki zdaj trdijo, da jim ga je uspelo dokazati: v Aachnu so primerjali skupino dijakov, ki je izvajala avtogeni trening, z drugo skupino, ki tega ni obvladala. Merili so prekrvitev čela ter frekvenco dihanja in srca v sproščenem stanju. V obeh skupinah se je na začetku pokazala pozitivna sprememba, a se je ohranila ter stopnjevala le pri prvi skupini, ki je redno izvajala avtogeni trening.

Za zaščito celic

Zdravo prehranjevanje je ključnega pomena za oskrbo telesa z vsemi potrebnimi snovmi in za naravno zaščito telesnih celic. Vsak dan jih napadajo škodljive snovi – prosti radikali, ki nastajajo med vsakdanjo presnovo zaradi strupov iz okolja, nikotina, sončnih žarkov, sevanja … Če je prostih radikalov preveč, povzročajo prezgodnje staranje kože, poškodbe dednih zapisov in raka. Vitamini C, A in E jih učinkovito uničujejo. Vitamin E dodatno učinkuje proti vnetjem, vitamin A pa je pomemben tudi za zdrave sluznice, ki preprečujejo vdor klic v telo. V mnogo vrstah sadja in zelenjave je njegova predstopnja betakaroten (provitamin A), ki se v telesu po potrebi pretvori v vitamin A. Topen je v maščobi, zato je njegov izkoristek najboljši, če ga zaužijete skupaj z malo maščobe.

Mleko in maslo proti astmi

Neka nizozemska študija je opazovala tri tisoč otrok v starosti dveh let in ugotovila, da tisti, ki redno uživajo mleko in maslo, do tretjega leta redkeje zbolijo za astmo. Raziskovalci pripisujejo zaščitni učinek posebnim maščobam in mikrohranilom, ki so jih našli v obeh živilih.

Stranski učinki

Zdravilom so priložena navodila za uporabo in nekateri ljudje jih skrbno preberejo. Opozoriti morajo tudi na morebitne stranske učinke. Tako lahko denimo sredstva proti bolečinam povzročijo težave z želodcem, alergije ali otekline. V navodilih je tudi navedeno, kako pogosti so stranski učinki. Nekaj pojasnil za boljše razumevanje: v posameznih primerih pomeni pri enem od 50 do 100 tisoč bolnikov, zelo redko pomeni pri enem od tisoč, redko pri enem od 100 in zelo pogosto pri več kot desetih izmed 100 bolnikov.

Na letalo s čepki

Tretjina potnikov na letalu ob vzletu in pristanku začuti bolečine v ušesih. Zaradi hitre višinske razlike nastanejo v srednjem ušesu spremembe pritiska, ki dražijo bobnič in povzročajo nelagodje. Veliko potnikov si uspešno pomaga s čepki za ušesa (iz lekarne), ki zaradi finega filtra upočasnijo spreminjanje tlaka in večinoma preprečijo bolečine.

Možganski trening

Glasba ne ponuja le prijetne zabave, temveč aktivira možgane in poveča inteligenco. Po vsem svetu se znanstveniki ukvarjajo z raziskavami o njenem vplivu na človeka. Dva primera: na inštitutu za glasbeno fiziologijo v Hannovru so proučevali možganske tokove poklicnih glasbenikov in laikov. Pri profesionalcih so možganska področja med seboj sodelovala močneje kot pri laikih, toda že deset minut igranja na klavir je pri začetnikih sprožilo enake procese. Leva možganska polovica se ukvarja s predelavo stvarnih povezav, desna pa je odgovorna za ustvarjalnost. Pri poslušanju glasbe obe polovici sodelujeta in povezava je pri glasbenikih 15 odstotkov večja kot pri neglasbenikih. Drugi primer: Kitajci so raziskali spomin 45 orkestralnih glasbenikov in pri tistih, ki so igrali v orkestru najdlje, je bil najboljši. Glasba je primerna za ljudi vseh starosti, saj krepi delovanje sivih celic, koncentracijo in spomin. Le o tem, katera zvrst je najučinkovitejša, se znanstveniki še niso sporazumeli.

Soja

Je dober vir beljakovin, ki naj bi varoval pred izbruhom hormonsko odvisnih vrst raka, pri ženskah raka maternice ali dojke, pri moških pa raka prostate. Pozitivni učinek se pripisuje predvsem fitohormonom, ki so podobni človeškim hormonom in preprečujejo celicam, da bi se spremenile v bolezenske. Dnevna priporočena količina sojinih beljakovin je petnajst gramov, dobimo pa jih lahko v kalčkih, sojinem mleku ali tofuju.

Similar Posts:

admin

Back to top