Slovenci pojemo za tretjino preveč skupnih maščob, kar 44 odstotkov dnevnega energijskega vnosa, za tretjino preveč nasičenih maščob ali skoraj petnajst odstotkov dnevnega energijskega vnosa ter premalo dietnih vlaknin, v povprečju samo približno dvajset gramov na dan. Živilske tehnologije in višjo svetovalko na ministrstvu za zdravje, smo se pogovarjali, kaj dejansko je zdrava prehrana. Ogljikovi hidrati dajejo organizmu energijo za vsakdanje življenje. So spojine iz ogljika, vodika in kisika. Iz njih pridobivamo največ energije. Mnogi jim zaradi nepoznavanja pripisujejo povezavo z debelostjo. Razvrstimo jih v tri skupine: monosaharidi, disaharidi in polisaharidi. Predstavnika prve sta glukoza in fruktoza, v drugo uvrščamo saharozo, laktozo, maltozo. Obe skupini spadata med enostavne sladkorje. Strokovnjaki priporočajo, da naj bi na dan zaužili od pet do petnajst odstotkov ogljikovih hidratov iz prve in druge skupine, pri čemer količina navadnega, kuhinjskega sladkorja ne sme preseči desetih odstotkov energijskega vnosa. Živila iz tretje skupine so polnovredni sestavljeni sladkorji. Sem uvrščamo škrobna živila, kruh, izdelke iz pšenice, rži, koruze, ajde, testenine, riž in stročnice, pri čemer velja, da so najpriporočljivejši izdelki iz polnozrnate moke. Enostavni sladkorji se zaradi preproste zgradbe hitro razgradijo in preidejo v kri, zato pravimo, da imajo visok glikemični indeks (GI).
Glikemični indeks
Najvišjega ima glukoza – 100. Kompleksnejše strukture imajo ogljikovi hidrati, počasneje se presnavljajo in njihova glukoza prehaja v kri enakomerno dlje časa. Imajo nižji glikemični indeks. GI koruznih kosmičev, krompirja, korenja je med 80 in 90, prosena kaša in oluščen riž ga imata od 70 do 79, nižjega beli kruh in neoluščen riž, še nižjega ajdova kaša, otrobi. Ovsena kaša, polnozrnati kruh in testenine, fižol, grah dosegajo vrednost GI od 30 do 39, še nižjega stročji fižol, jabolka, najnižjega pa soja, orehi in lešniki. Uživanje enostavnih sladkorjev povzroči hiter dvig krvnega sladkorja, kar za naš organizem ni ugodno. Iz trebušne slinavke se posledično začne sproščati hormon inzulin, ki zmanjšuje krvni sladkor na fiziološko raven.
Več na italijanski strani giochi di cucina.