Sestava disaharidov

Disaharidi so sestavljeni iz dveh molekul monosaharidov; pri spajanju je izstopila voda. Disaharidi lahko pod določenimi pogoji ob prisotnosti encimov sprejmejo molekulo vode in razpadejo v dve molekuli monosaharidov. Naj­važnejši disaharidi so saharoza, maltoza, laktoza. Saharoza je najpomembnejši sladkor in ga v obliki jedilnega sladkorja največ pojemo. Pridobivajo ga iz sladkorne pese in trsa. Nahaja se tudi v raznih plodovih in korenih rastlin. Če ga kuhamo s slabimi kislinami, ali če deluje nanj encim invertaza, sprejme molekulo vode in razpade na glukozo in fruktozo. Maltoza ali sladni sladkor nastaja v živalskem in rastlinskem organizmu kot vmesni produkt pri razkroju polisaharidov. Razkroj povzroča encim diastaza (amilaza). Ta encim je v kalečem semenu, slini in soku trebušne slinavke. Pod vplivom maltaze, fermenta v tankem črevesu, viagra coupons razpade maltoza na dve mole­kuli glukoze. Maltoza se uporablja v slaščičarski industriji, dobimo jo tudi v kavinem nadomestku in v ječmenovem sladu (pivo). Laktoza ali mlečni sladkor je podoben saharozi, a je manj sladek. Je sesta­vina mleka. Tvori se v mlečni žlezi, verjetno iz glukoze krvi. Molekulo laktoze sestavljata galaktoza in glukoza.

Similar Posts:

admin

Back to top