Peleti za ogrevanje

Zaradi rastočih cen fosilnih goriv, kot sta kurilno olje ter plin, se vse več slovenskih domov odloča za menjavo kurilnih naprav z novimi, ki kot energent uporabljajo lesno biomaso. Sodobni kotli za ogrevanje niso smotrna investicija le zaradi cenejših vstopnih energentov, ampak ponujajo tudi mnogo boljše izkoristke ter so s tem mnogo bolj prijazni do okolja.

Lesno biomaso najdemo v več različnih oblikah. Najenostavnješa oblika so polena, ki so jih za kurjavo uporabljali že naši predniki. V zadnjem desetletju pa v osprednje prihajata bolj sofiticirani obliki biomase, to so lesni sekanci in lesni peleti.

Lesni sekanci so grobo mleti lesni ostanki (veje, manj kvalitetni hlodi…), ki so nato sušeni na primerno vsebnost vlage. Ta oblika biomase je primerna predvsem za večje kurilne sisteme, ki imajo večje tolerance glede sestave energenta. Prednost sekancev je predvsem nizka cena, slabost pa je med drugim tudi to, da zavzamejo zelo veliko prostora za skladiščenje.

Prav zato so za običajna gospodinjstva mnogo bolj primerni lesni peleti. Gre za drobno mlet in posušen les stisnjen v valjasto obliko. Za pelete je značilno, da ne vsebujejo nobenih škodiljivih dodatkov in lepil, zaradi izredne standariziranosti pa so primerni za manjše sisteme in omogočajo skoraj popolno avtomatizacijo kurjenja.

Na ceno lesnih peletov močno vpliva naraščajoče povpraševanje. Najbolj se splača nakup v poletnih mesecih, ko je povpraševanje nizko, z mesecem septembrom pa začnejo cene sunkovito naraščati. Za več o cenah lesnih peletov kliknite tukaj…

Similar Posts:

admin

Back to top