Kruta e-zabava v New Yorku

Teroristični napad na Združene države Amerike je dvignil precej prahu tudi v industriji računalniških iger. Večina razvijalcev bo prisiljena k prilagajanju; mnogi med njimi so sporne izdelke že umaknili s prodajnih polic. Electronic arts, Arush entertainment, Microsoft. Zakaj? V mnogih igrah je mogoče bombardirati ameriško obrambno ministrstvo, v mnogih igrah se da razstreliti ali z letalom zrušiti v newyorški WTC.

Vsi največji izdelovalci iger za osebne računalnike in kozole so se odzvali še isti dan in se začeli prilagajati novonastalim razmeram. Vsi so v en glas zatrdili, da bodo »naredili vse, kar je v naši moči, da ne bi užalili čustev prizadetih in žalujočih po tragediji, ki je prizadela ZDA«.

Pri založniku Arush entertainment še presojajo, ali je najnovejša »streljačina« primerna za začetek prodaje, saj si v njej glavni junak Duke Nukem z masakriranjem nasprotnikov utira pot skozi ulice New Yorka; s svoje spletne strani so umaknili tudi zaščitni znak in oglasne inserte iz igrice. S podobnimi težavami se srečuje japonska založba Konami – iz najnovejše različice priljubljene igrice Metal gear solid 2 za igralno konzolo playstation 2 bodo morali izbrisati WTC in druge v napadu poškodovane zgradbe.

Medtem ko mnogi založniki (THQ, Activision) – tako kot Microsoft – ne želijo komentirati stanja na trgu ter posledic na njihovo poslovanje, pri Sonyju poudarjajo, da je to čas »ko moramo biti spoštljivi in previdni«. Pri Nintendu zatrjujejo, da so »po temeljitem premisleku ponosni, da lahko (zdaj le na Japonskem) predstavijo novo igralno konzolo gamecube in vse pripadajoče videoigre. Iz vrst Microsofta pa je kljub medijski blokadi na dan pricurljala novica, da v naslednji različici simulatorja letenja (Flight Simulator), ki bo izšla konec leta, ne bo dvojčkov WTC in letal, ki se zaletavajo v Empire state building.

 

 

Similar Posts:

admin

Back to top