Računalniške novice

Čehi naj bi podelili štiri licence UMTS

Češka uprava za telekomunikacije bo vladi uradno predlagala, naj bo cena licence UMTS za vsakega od treh obstoječih mobilnih operaterjev pet milijard čeških kron (okrog 31 milijard tolarjev). Četrto licenco naj bi prodali na dražbi z isto izklicno ceno. Prodajo naj bi zaključili do konca septembra. Cena vsake koncesije znaša 3.000 tolarjev na prebivalca – ta cena bi pri treh koncesijah prinesla slovenski državni blagajni okrog 18 milijard tolarjev.

Milijarda v spletu do leta 2005

Skupina eTForecasts ocenjuje, da naj bi se do leta 2005 število ljudi, ki bodo imeli dostop v internet, povečalo s 414 milijonov, kolikor so jih izmerili konec leta 2000, na 1,17 milijarde. Največjo rast pričakujejo v Aziji, Južni Ameriki in Evropi. Zanimive so optimistične napovedi, da nas bo takrat kar 730 milijonov dostopalo v internet z brezžičnimi napravami. Analitiki tako oceno utemeljujejo z dejstvom, da bo brezžični dostop prevladujoč, če ne edini način spletnega dostopa v razvijajočih se državah. V Evropi pričakujejo 246 milijonov uporabnikov interneta, od tega 68 odstotkov z brezžičnim dostopom, v ZDA pa bo brezžično dostopalo 83 od pričakovanih 214 milijonov uporabnikov spleta.

Vse pametnejši bankomati

Na prireditvi Wincor World je podjetje Wincor Nixdorf predstavilo vso paleto svojih izdelkov. Pri bankomatih so največ pozornosti namenili seriji procash 2xxx, ki jo odlikujejo funkcionalnost, sodobna oblika, ergonomija in majhne mere. Poleg standardnih storitev ti bankomati omogočajo tiskanje bančnih izpiskov na papirju formata A4, vrhunsko grafiko in oglaševanje prek zaslonov LCD, posvetovanje na videokonferencah, tiskanje in upravljanje hranilnih knjižic. Delujejo v operacijskih sistemih OS/2, MS-DOS in windows NT. Kot revolucionarno novost samopostrežnega bančništva so predstavili bankomat procash 3100, ki se ponaša z zaprtim denarnim krogom (cash recycling system). To omogoča polog gotovine s takojšnjim preverjanjem in štetjem ter povečanjem stanja na računu. V minulem poslovnem letu je imelo podjetje s 3500 zaposlenimi 1,33 milijarde evrov prihodka od prodaje in 75 milijonov evrov dobička. Izdelali so nekaj manj kot 20.000 bankomatov, kar jih postavlja na tretje mesto med svetovnimi proizvajalci, na drugo v Evropi in na prvo v Nemčiji. V zadnjih štirih letih dosegajo 25-odstono letno rast prodaje, njihov cilj do leta 2004 pa je biti najboljši in največji na svetu.

Similar Posts:

admin

Back to top