Različne vrste stekla

Steklo je nadvse uporaben material, ki se seveda najbolj izkaže v situacijah, ko moramo zagotoviti prehod svetlobe. Brez stekla bo morali okna izdelovati iz drugih, manj primernih materialov – čeprav plastika in druge alternative v nekaterih primerih prinašajo podobne funkcionalnosti, pa ne gre za ustrezen nadomestek. Podobno velja v nekaterih drugih primerih, saj se steklo uporablja v zelo raznolikih situacijah, na voljo pa je več vrst tega materiala.

Polimetilmetaakrilat

Material, ki smo ga veliko bolj vajeni pod drugimi imeni, večinoma mu rečemo kar akrilno ali pleksi steklo po blagovni znamki, ki je s tem materialom uspela na trgu. Zelo verjetno za polimetilmetaakrilat veliko ljudi še nikoli ni slišalo, medtem ko akrilno oziroma pleksi steklo pozna praktično vsak. Priljubljenost tega materiala je gotovo posledica odličnih vsestranskih lastnosti, predvsem v primerjavi z običajnim steklom.

Običajno steklo je krhko in lomljivo, hitro se razbije, pri tem pa se razleti na številne koščke. V tem oziru ima pleksi steklo drugačne lastnosti in je bistveno bolj primerno za uporabo v situacijah, v katerih ne želimo v primeru nezgode ostati izpostavljeni tisočim drobcem ostrega stekla. Zato se takšno steklo uporablja med drugim za kritine in nekatera okna. Podobno prednost ima v primerjavi z običajnim steklom plastika.

Kaljeno steklo

Polimetilmetaakrilat predstavlja cenovno dostopno in vsestransko opcijo, medtem ko je kaljeno steklo običajno namenjeno zahtevnejšim uporabnikom. Pri akrilnem steklu se v mnogih primerih kot možna alternativa navaja plastika, kaljeno steklo pa ima prav posebno kakovost, ki je ni mogoče enostavno nadomestiti.

Kaljeno steklo je posebej obdelano steklo, ki je v primerjavi z izvornim materialom bistveno trdnejše, tako na udarce kot na stalne obremenitve. Tudi to steklo se v primeru poškodb ne razleti, kar je večinoma dodatna prednost. Kaljeno steklo se uporablja v gradbeništvu, je pa tudi priljubljena izbira za izdelavo dekorativnih izdelkov, kar sicer velja tudi za akrilno steklo.

Similar Posts:

admin

Back to top